...

Αγορά Bitcoin: νέα από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Αγορά Bitcoin: τι θα γίνει με το κρυπτονόμισμα;

Μια σταθερή επενδυτική πλατφόρμα για bitcoin και τον αιθέρα

Η αγορά Bitcoin βρίσκεται στο κόκκινο. Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές; Γιατί υπήρξε τόσο δραματική πτώση και τι πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια από το Bitcoin και τον αιθέρα;

Τι γίνεται σήμερα με τα πιο ισχυρά κρυπτονομίσματα; Και σε τι οφείλεται η πτώση τους;

Η συσχέτιση μεταξύ του κρυπτονομίσματος και της χρηματιστηριακής αγοράς γίνεται πολύ αισθητή. Φαίνεται ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση με τα διεθνή χρηματιστήρια . Θεσμικοί επενδυτές όπως οι Goldman Sachs αρχίζουν να δανείζουν έναντι κρυπτονομισμάτων, όλο και περισσότερα άλλα θεσμικά κεφάλαια εισέρχονται στην κρυπτόσφαιρα. Σε κάθε μία από αυτές τις αγορές, υπάρχουν δύο κύκλοι που εναλλάσσονται: ένας ανοδικός και ένας πτωτικός κύκλος.

“Ένας ανοδικός κύκλος υπόσχεται στους επενδυτές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Οι άνθρωποι επενδύουν στην αγορά Bitcoin και αυτή αναπτύσσεται. Για παράδειγμα, ένας ανοδικός κύκλος ξεκίνησε για το Bitcoin το 2019 – διήρκεσε μέχρι το 2021, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 2000%.

Ο “πτωτικός” κύκλος χαρακτηρίζεται από την απώλεια της αξίας. Περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin χάνουν περίπου το 80-90% της αξίας τους. Βρισκόμαστε τώρα στην κόκκινη ζώνη, αλλά αργότερα η τιμή θα αυξηθεί και πάλι.

Η άφιξη του κύκλου ήταν απαραίτητη για να ξεφορτωθεί η “φουσκωμένη” αγορά. Θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα, αλλά αυτό αποτράπηκε από την πανδημία του κοροναϊού, η οποία έπληξε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία. Υπήρξε απότομη πτώση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία: το χρηματιστήριο έπεσε, ακολουθούμενο από την αγορά κρυπτονομισμάτων, και οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν. Στη συνέχεια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να τυπώνει δολάρια σε μεγάλες ποσότητες και πλημμύρισε την αγορά με μετρητά.

Αγορά Bitcoin: νέα από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Το καλοκαίρι του 2021, είμασταν μάρτυρες της ριζικής ανόδου το Bitcoin, με τη τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 140%, όπως και το χρηματιστήριο βρισκόταν τότε στη κορυφή. Ωστόσο, τώρα αναγκαζόμαστε να αποπληρώσουμε τον πληθωρισμό, επειδή πολλά χρήματα έχουν εκδοθεί και διανεμηθεί στους πολίτες. Λόγω των πρόσφατων ανακοινώσεων ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια, δηλαδή άρχισε να “στραγγαλίζει” την αγορά, αυτό το γεγονός που οδήγησε επίσης στην έναρξη ενός κύκλου αρκούδας ή της λεγόμενης ύφεσης.

Το Bitcoin έχει ήδη υποχωρήσει κατά 74% από την κορύφωσή του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απέχουμε πολύ από τον πάτο της αγοράς. Μετά από αυτό, θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε. Αυτή είναι μια χρυσή στιγμή, επειδή οι επενδυτές πανικοβάλλονται και πωλούν περιουσιακά στοιχεία, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να αγοράσουν. Σε λίγα χρόνια θα δούμε πολλούς νέους κρυπτο-εκατομμυριούχους και κρυπτο-δισεκατομμυριούχους που δεν φοβούνται να επενδύσουν σήμερα.

Πως η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επηρεάζει την πτώση BTC και ETH;

Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της αξίας του δολαρίου και των κρυπτονομισμάτων. Το δολάριο θεωρείται το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο. Μια ματιά στον δείκτη δολαρίου δείχνει ότι ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο τώρα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει ό,τι μπορεί για να νικήσει τον πληθωρισμό. Υπόσχονται να προσγειώσουν απαλά την αγορά για να ομαλοποιήσουν την οικονομία. Ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά τους να υλοποιήσουν το σχέδιο χωρίς απότομη ύφεση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση, η Fed αύξησε το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης – για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Οι επενδυτές πανικοβάλλονται καθώς παρακολουθούν το χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται στο κόκκινο, και αυτό επηρεάζει το Bitcoin, το ETH και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του χρηματιστηρίου και των κρυπτονομισμάτων.

Ο αντίκτυπος της τιμής του Bitcoin στο ETH εξηγείται από το εργαλείο Bitcoin-domination. Δείχνει πόσο μεγάλο μέρος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς είναι συγκεντρωμένο ειδικά στο Bitcoin. Η εκροή χρημάτων από το Bitcoin πηγαίνει στα altcoins. Το πρώτο altcoin είναι το ΕΤΗ και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα.

Άλλοι λόγοι πτώσης των κρυπτονομισμάτων

Κάθε φορά που ακούμε, ότι κάποια χώρα έχει απαγορεύσει τη κυκλοφορία και τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, παρατηρούμε πτώση της αξίας τους, αλλά αυτό ισχύει μόνο εν μέρει.

Οι market makers άρχισαν να επιτίθενται στην αγορά λόγω των stabelcoins. Καθώς τα περισσότερα από αυτά τα stabelcoins είναι αλγοριθμικά, έχουν ελαττώματα. Για παράδειγμα, η κατάσταση με το πρόγραμμα Luna Foundation και το Terra Stablecoin (UST). Βρήκαν ένα τρωτό σημείο και τσαλάκωσαν το νόμισμα. Υπήρξε πανικός μεταξύ των επενδυτών, επειδή είναι η πρώτη φορά που το Stablecoin καταρρέει με αυτόν τον τρόπο – η τιμή του έπεσε κατά 99% μετά την αποδέσμευσή του από το δολάριο.

Όλοι όσοι είχαν τα κεφάλαιά τους στο υποτιθέμενο ηλεκτρονικό δολάριο άρχισαν να τα χάνουν. Το Tether (USDT) έχει χειραγωγηθεί. Το μεγαλύτερο stabelcoin σημείωσε στιγμιαία πτώση 5%, που δεν είναι λίγα. Στη συνέχεια ήρθε η επίθεση στο σταθερό νόμισμα tether (USDD). Ο ιδιοκτήτης του Justin Sun δήλωσε ότι το stabelcoin θα είναι εξασφαλισμένο κατά τουλάχιστον 130%. Όμως, όπως δείχνει η πρακτική, ακόμη και αυτά τα σταθερά νομίσματα μπορούν να δεχτούν επιθέσεις.

Εξαιτίας τέτοιων επιθέσεων, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται και δεν ξέρουν σε ποιο νόμισμα να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αναζητήσεων σχετικά με το Bitcoin στο Google, δημιουργεί εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό: όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι οι τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι ελκυστικές και το Bitcoin είναι ένα πλήρως αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα και το μόνο αποπληθωριστικό μέσο για το 2022, επειδή έχει περιορισμένη έκδοση.

Τι κάνουν τώρα οι τράπεζες; Εάν καταθέσετε χρήματα σε αποταμιευτικό λογαριασμό σε νόμισμα, εξακολουθούν να χρεώνουν 1% ετησίως. Ο πληθωρισμός του δολαρίου έφτασε ήδη στο 8,6%, κάτι που σημαίνει που είναι πολλά χρήματα να χάσουν για τους δισεκατομμυριούχους. Τώρα σκέφτονται: πού να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το fiat; Και δεδομένου ότι το Bitcoin είναι ένα αποπληθωριστικό μέσο, υπάρχει εκεί ένα καταφύγιο από τον πληθωρισμό.

Ακόμη και ο χρυσός έχει πληθωρισμό και κινδύνους. Και για να καταστραφεί το Bitcoin θα πρέπει να εξαφανιστεί το Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο – για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμβεί το τέλος του κόσμου.

Θα πρέπει να περιμένουμε να πέσει η BTC κάτω από τα $10,000

Οι διορθώσεις στο Bitcoin κυμαίνονται πάντα από 80% έως 90%. Αν πάρουμε μια πτώση 90%, τότε η τιμή του Bitcoin θα είναι 7000 δολάρια. Αυτό το σενάριο είναι γενικά εφικτό, αλλά μόνο λόγω της χειραγώγησης των φαλαινών. Το Bitcoin έχει ελάχιστες πιθανότητες να πέσει στα 10.000 δολάρια ή χαμηλότερα. Η πιθανότητα υπάρχει πάντα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται ως χειραγώγηση, ώστε τα “μεγάλα χέρια” να αγοράσουν Bitcoin από τα “αδύναμα χέρια” (τα νέα στην αγορά) που θα προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν το κρυπτονόμισμα.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυστηροποιεί τους κανόνες που αφορούν τη λειτουργία το χρηματιστηρίου, αυτό θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση ολόκληρης της αγοράς. Αλλά οι περιοχές κάτω των 20.000 δολαρίων είναι οι καλύτερες για τη συσσώρευση κρυπτονομισμάτων. Μετά από μια περίοδο πτώσης της αγοράς, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ξεκινήσει μια άνοδος.

Η πτώση του Bitcoin σημαίνει κατάρρευση ολόκληρης της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων;

Οι ανησυχίες για το κραχ στο χρηματιστήριο και την αγορά Bitcoin είναι άχρηστες, διότι η κατάρρευση έρχεται πάντα απρόβλεπτα, όπως συνέβη με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων το 2008. Η παγκόσμια οικονομία θα αλλάξει, επηρεάζοντας το Bitcoin και το ΕΤΗ.

Έχουμε δει καταστάσεις με έργα όπως το Ripple (XRP) ή το BNB. Η αγορά έχει ήδη ρυθμιστικές αρχές – την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενδιαφέρθηκε για το κατά πόσον τα κεφάλαια του ιδιωτικού γύρου διατέθηκαν σωστά και κατά πόσον τα τεκμηριώνονται οι συναλλαγές όσον αφορά την BNB. Έτσι, ανακαλύφθηκε μια χειραγώγηση με τη μορφή διαρροής της BNB, όταν έπεσε απότομα κατά 200 δολάρια. Στη συνέχεια αγοράστηκε γρήγορα πίσω. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους ιδρυτές της Ripple από το 2020 – η διαδικασία θα συνεχιστεί για άγνωστο χρονικό διάστημα και η τιμή του token έχει ήδη πέσει κάτω από το 1 δολάριο.

Αυτό το είδος χειραγώγησης συμβαίνει με όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε κρυπτονόμισμα συνδέεται με έναν ιδρυτή. Κανείς δεν είναι στέκεται πίσω από τον έλεγχο εξόρυξης των Bitcoin, γι’ αυτό και θεωρείται το ισχυρότερο και ασφαλέστερο κρυπτονόμισμα.

Το 95% των κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι έργα που δεν ανήκουν σε κανέναν και τα οποία υπερθεματίζουν οι παράγοντες επιρροής. Μόνο το 5% παρέχει πραγματικά λύση σε ορισμένα προβλήματα. Συνιστούμε να κρατάτε το Bitcoin και το ΕΤΗ ως υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, ενώ επιλέγετε πολύ προσεκτικά τα altcoins. Αν για παράδειγμα το Bitcoin πέσει κατά 30%, τότε τα altcoins θα πέσουν κατά 60% και ορισμένα μπορεί να μην επιβιώσουν καθόλου από την πτώση. Εάν το Bitcoin αυξηθεί κατά 30%, τότε τα altcoins μπορούν να παρουσιάσουν αύξηση 60-80%. Θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνες, αλλά μπορείτε να κερδίσετε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτές, αν χρησιμοποιείτε κανόνες διαχείρισης κινδύνου.

Θα μειωθεί η εμπιστοσύνη στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μετά τα άλματα

Τέτοια σκαμπανεβάσματα είναι φυσιολογικά για την αγορά του κρυπτονομίσματος, αλλά μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να χάσουν την πίστη τους στα altcoins. Είναι αδύνατο να χάσετε την πίστη σας στο Bitcoin. Δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού, η διακράτηση κεφαλαίων σε νόμισμα δεν είναι ασφαλής. Για όσους αποταμιεύουν 1000 δολάρια με πληθωρισμό 8%, θα καούν δεκάρες. Αλλά αν κάποιος έχει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων, εκατομμύρια θα καούν υπό τις ίδιες συνθήκες.

Θα πρέπει να περιμένουμε ότι το BTC θα επιστρέψει στα $35.000+ και το ETH στα $3000+;

Στην επόμενη ανοδική κύκλο, περιμένετε το Bitcoin να φτάσει τα $100.000+. Ομοίως, το ΕΤΗ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς είναι η πλατφόρμα στην οποία ξεκινούν τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Είναι μόνο θέμα χρόνου.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια της αστάθειας BTC και ETH;

Ήδη, με το Bitcoin στα 20.000 δολάρια, επικρατεί πανικός στην αγορά. Αν πέσει χαμηλότερα, οι ειδήσεις θα πλημμυρίσουν με μηνυματα: “το κρυπτονόμισμα θα καταρρεύσει“, “όλα ήταν μια φούσκα“.

Αυτό συμβαίνει για λόγους τεχνητού πανικού, διότι όσο επικρατεί ο πανικός τόσο πιο γρήγορα πέφτουν οι τιμές. Το 2021, το Bitcoin έφτασε τα 66.000 δολάρια. Κυκλοφορούσαν αναφορές για το ποσοστό που θα έφτανε τα 100.000 δολάρια. Όλα αυτά έγιναν για να πείσουν τον κόσμο να αγοράσει Bitcoin – από εκείνους που το αγόρασαν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεγάλων παικτών στην αγορά Bitcoin.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια της αστάθειας BTC και ETH;

  1. Δεν πρέπει να παρακολουθείτε ειδήσεις.
  2. Θα πρέπει να εκπονηθεί μια στρατηγική συναλλαγών.
  3. Διαχωρίστε το υπόλοιπο για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα σε διάφορα μέρη και χρησιμοποιήστε ένα μέτρο της πτώσης της τιμής των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης.
  4. Μην περιμένετε να πιάσετε το κατώτατο σημείο της αγοράς, γιατί είναι θέμα τύχης.
  5. Μην ανησυχείτε ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να πέσει και να μην ανακάμψει ποτέ.

Για παράδειγμα, το 30% του υπολοίπου μου είναι ήδη σε θέσεις. Όταν το Bitcoin έφτασε τα 17.000 δολάρια, εξακολουθούσα να αγοράζω το 10%. Όταν φτάσει τα 15.000 δολάρια, θα αγοράσω περισσότερα. Αυτή η στρατηγική είναι πιο κερδοφόρα από το να μπείτε τώρα στο 100% όταν το Bitcoin είναι στα 20.000 δολάρια, επειδή υπάρχει πιθανότητα να φτάσει στα 10.000 δολάρια ή χαμηλότερα. Είναι επικίνδυνο – τα νεύρα μπορεί να μην αντέξουν.

Το να αποκαλέσουμε την κατάσταση της αγοράς ως το τέλος της εποχής του Bitcoin δεν είναι σωστό. Αυτό το κρυπτονόμισμα εμφανίστηκε μετά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων του 2008 και ήταν το πρώτο αποπληθωριστικό μέσο στην αγορά Bitcoin. Η εμπιστοσύνη σε αυτό αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον ανήκει στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως στο Bitcoin.