...

Πως αγοραζω κρυπτονομισματα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές;

Πως αγοραζω κρυπτονομισματα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές;

Η επένδυση σε κρυπτονόμισμα μπορεί να φανεί κάπως υπερβολική και πολύπλοκη αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία. Ακόμα και αν είστε έμπειρος επενδυτής, η είσοδος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων προϋποθέτει την εξοικείωση με νέες τεχνολογίες, άγνωστους όρους και εταιρείες που μπορεί να μην γνωρίζατε στο παρελθόν.

Πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα


Ως πρώτο βήμα, συνιστούμε να μάθετε βασικές πληροφορίες σχετικά με την αγορά των κρυπτονομισμάτων και τους μηχανισμούς της.

Αν αποφασίσετε ότι το κρυπτονόμισμα είναι μια έξυπνη επένδυση για εσάς, θα πρέπει να σκεφτείτε τόσο για το πως να αγορασετε τα  κρυπτονομισματα όσο και τον τρόπο αποθήκευσης τους.

Αγορά κρυπτονομισμάτων για αρχάριους

Η αγορά κρυπτονομισμάτων με ασφάλεια περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:

Αποφασίστε από πού θα τα αγοράσετε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επενδύσετε σε κρυπτονόμισμα με ασφάλεια, αν και η πιο προσιτή μέθοδος για τους αρχάριους είναι πιθανότατα ένα κεντρικό ανταλλακτήριο. Τα κεντρικά ανταλλακτήρια λειτουργούν ως τρίτο μέρος που επιβλέπει τις συναλλαγές, ώστε να παρέχουν στους πελάτες την ασφάλεια συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσα από τις πλατφόρμες τους. Αυτά τα ανταλλακτήρια συνήθως πωλούν κρυπτονόμισμα σε τιμές αγοράς και εισπράττουν κέρδος από τις προμήθειες που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών.

Πως αγοραζω κρυπτονομισματα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές;

Εάν είστε επενδυτής που είναι περισσότερο συνηθισμένος στους παραδοσιακούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς, υπάρχουν μερικοί διαδικτυακοί χρηματιστές που προσφέρουν πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα καθώς και σε μετοχές. Από τους διαδικτυακούς χρηματιστές που εξετάστηκαν από το NerdWallet, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Robinhood, Webull, SoFi Active Investing και TradeStation. Εάν αναζητάτε ένα ανταλλακτήριο που λειτουργεί αποκλειστικά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αναζητήστε τα  ανταλλακτήρια, που δουλεύουν μόνο με κρυπτονομίσματα. Αυτές οι πλατφόρμες, όπως η Coinbase, η Gemini και η Kraken, δεν ασχολούνται με μετοχές και ομόλογα, αλλά συνήθως διαθέτουν πολύ καλύτερη επιλογή κρυπτονομισμάτων και περισσότερες επιλογές αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα.

Αν και τα κεντρικά ανταλλακτήρια είναι σχετικά εύκολα στη χρήση, μπορούν επίσης να αποτελέσουν  στόχο για χάκερς, δεδομένου του όγκου του κεφαλαίου που διακινείται μέσω αυτών.

Για τους πιο προχωρημένους επενδυτές, υπάρχουν αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια, οι χρεώσεις των οποίων μπορεί να είναι χαμηλότερες από αυτά που χρεώνουν οι κεντρικές πλατφόρμες. Αυτές μπορεί να είναι πιο δύσκολες στη χρήση και να απαιτούν περισσότερη  τεχνογνωσία, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα ασφαλείας επειδή δεν υπάρχει ένας μόνο στόχος για μια κυβερνοεπίθεση. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν επίσης να διακινούνται μέσω ομότιμων συναλλαγών.

Επιλέξτε πώς θα πληρώνετε

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα που διαπραγματεύονται σε όλο τον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι ευρέως διαθέσιμες για αγορά σε νομίσματα fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Εάν η πρώτη φορά που αγοράζετε από εδώ, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κανονικά χρήματα για να αγοράσετε κρυπτονόμισμα.

Αν είστε πιο έμπειρος επενδυτής, ίσως θελήσετε να ανταλλάξετε κάποια από τα υπάρχοντα ψηφιακά στοιχεία σας  με άλλο είδος κρυπτονομίσματος – για παράδειγμα Bitcoin για Ethereum.

Προσθέστε αξία στο λογαριασμό σας

Ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγετε να πληρώνετε, ενδέχεται να χρειαστεί να μεταφέρετε κάποια ποσά στον λογαριασμό σας πριν αγοράσετε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα. Εάν χρησιμοποιείτε fiat currency, τα περισσότερα ανταλλακτήρια επιτρέπουν χρεωστικές και τραπεζικές μεταφορές. Ορισμένα σας επιτρέπουν επίσης να ολοκληρώσετε μια αγορά με την πιστωτική σας κάρτα, αν και αυτό μπορεί να είναι μια επικίνδυνη κίνηση με ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο όπως το κρυπτονόμισμα, επειδή το κόστος των τόκων μπορεί να διογκωσει  τις απώλειές σας εάν η αξία των επενδύσεών σας μειωθεί.

Εάν έχετε ήδη στην κατοχή σας κάποια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μπορείτε να το μεταφέρετε στον λογαριασμό σας από ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης ή από άλλη πλατφόρμα και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσετε για συναλλαγές. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σας επιτρέπει τη διαπραγμάτευση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που εξετάζετε. Δεν μπορούν όλα τα κρυπτονομίσματα να ανταλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους και ορισμένες πλατφόρμες διαθέτουν περισσότερα ζεύγη συναλλαγών από άλλες.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι χρεώσεις των ανταλλακτηρίων ποικίλλουν ανάλογα με το τι αγοράζετε και πώς το αγοράζετε, οπότε ελέγξτε προσεκτικά αυτές τις λεπτομέρειες.

Επιλέξτε το κρυπτονόμισμα

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, αν και δεν υπάρχει καμία που πιθανότατα να είναι κατάλληλη για όλους. Πριν αγοράσετε, αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι στόχοι σας για αυτή την επένδυση. Ελπίζετε οτι θα αυξηθεί η αξία του; Σας ενδιαφέρει να πραγματοποιείτε συναλλαγές με τη χρήση κρυπτονομίσματος; Σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε την υποκείμενη τεχνολογία μέσω αποκεντρωμένων εφαρμογών; Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφασή σας.

Πού να αποθηκεύσετε το περιουσιακό στοιχείο σας;

Μόλις αποφασίσετε να αγοράσετε κρυπτονόμισμα και καθορίσετε σε ποια κρυπτονομίσματα θέλετε να επενδύσετε, η επόμενη απόφασή σας θα είναι πώς θέλετε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια.

Αυτή είναι μια σημαντική επιλογή. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία απαιτούν ένα ιδιωτικό κλειδί, το οποίο αποδεικνύει την ιδιοκτησία των κρυπτονομισμάτων και είναι απαραίτητο για τη διενέργεια συναλλαγών. Εάν χάσετε τα κλειδιά από το πορτοφόλι, έχετε χάσει το κρυπτονόμισμα. Εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο πορτοφόλι σας, μπορεί να διαθέσει τα κρυπτονομίσματά σας όπως θέλει.

Πού να αποθηκεύσετε το περιουσιακό στοιχείο σας;

Οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια για να αποθηκεύουν με ασφάλεια τις περιουσιακά  τους στοιχεία. Υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε όταν πρόκειται για ψηφιακά πορτοφόλια.

Αποθήκευση σε πλατφόρμα: Ορισμένοι επιλέγουν να διατηρούν τα κρυπτονομίσματά τους στο ανταλλακτήριο ή στην πλατφόρμα από όπου τα απέκτησαν. Αυτό έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Αναθέτει την πολυπλοκότητα της φύλαξης, και τους κινδύνους τους οποίους συνεπάγεται, σε έναν τρίτο, το οποίο ορίζεται υπεύθυνο για την ασφάλεια των κεφαλαίων. Δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τα δικά σας ιδιωτικά κλειδιά- όλες οι πληροφορίες βρίσκονται εκεί όταν συνδέεστε. Το μειονέκτημα συνίσταται υπάρχει κίνδυνος ο πάροχος του ανταλλακτηρίου να μη εφαρμόζει σωστά πρότυπα ασφαλείας, ή να σταματήσει τη δραστηριότητά του, τα στοιχεία σας να διαρρεύσουν προς τα έξω. Τέτοιου είδους πλατφόρμες είναι βολικές για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση, ή να για συμμετοχή σε στοιχηματικές πλατφόρμες.

Σταθερό πορτοφόλι, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: θερμά πορτοφόλια και ψυχρά πορτοφόλια. Τα θερμά πορτοφόλια έχουν κάποια διαδικτυακή συνδεσιμότητα, η οποία μπορεί να τα κάνει ευκολότερα στη χρήση, αλλά μπορεί να σας εκθέσει σε κάποια τρωτά σημεία ασφαλείας. Τα ψυχρά πορτοφόλια είναι offline, φυσικές συσκευές που θα είναι απρόσιτες σε οποιονδήποτε δεν τα έχει στην υλική του κατοχή.