...

Πως αγοραζω το Bitcoin: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές;

Πως αγοραζω Bitcoin: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές;

Επενδυτική πλατφόρμα για συναλλαγές bitcoin

Η αγορά Bitcoin είναι συχνά το πρώτο βήμα που κάνουν οι επενδυτές στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Και μπορεί να είναι ένα άγνωστο τοπίο για κάποιον που έχει συνηθίσει να επενδύσει σε πιο κλασικές λύσεις ή δεν έχει εμπειρία καθόλου σ΄αυτόν τον χώρο.

Η αξία του Bitcoin – του πρώτου και πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο – έχει αυξηθεί από τα 3.237 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018 σε πενταψήφιο αριθμό. Όπως όλα τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin είναι κερδοσκοπικό και υπόκειται σε πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα από πολλές δοκιμασμένες επενδύσεις, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Είναι το Bitcoin κατάλληλο για εσάς;

Το Bitcoin μπορεί να είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση, επομένως είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά τους στόχους και τη στρατηγική σας προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε σε επενδύσεις. Παρόλο που η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί δραματικά με την πάροδο του χρόνου, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τις επενδύσεις στο BTC στο παρελθόν, τώρα έγιναν πλούσιοι. Επειδή οι αγορές κρυπτονομισμάτων γενικά είναι πολύ ευμετάβλητες, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε την “κατάλληλη στιγμή” για να αγοράσετε ή να πουλήσετε – η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί στιγμές μετά την πώλησή σας ή να πέσει κατακόρυφα μόλις αγοράσετε.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Ένας κοινός κανόνας είναι να μην επενδύετε περισσότερο από το 10% του χαρτοφυλακίου σας σε μεμονωμένες μετοχές ή επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin. Αν είστε νέοι στις επενδύσεις, μάθετε περισσότερα για το πώς να επενδύετε σε νομίσματα και μετοχές. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε bitcoin, υπάρχουν επίσης ορισμένες τεχνικές και υλικοτεχνικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε.

Καλό είναι επίσης να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σε τι επενδύετε. Ακολουθούν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

  • Τι είναι ένα κρυπτονόμισμα; Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μεταβιβάζονται χρησιμοποιώντας μια κρυπτογραφική τεχνολογία δικτύωσης υπολογιστών που ονομάζεται blockchain, η οποία καθιστά δυνατή την ανταλλαγή τους χωρίς την ανάγκη μιας κεντρικής αρχής, όπως μια τράπεζα. Τα κρυπτονομίσματα πωλούνται σε δημόσια χρηματιστήρια, αλλά γενικά δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τις μετοχές και άλλα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα.
  • Πώς εντάσσεται το Bitcoin; Το Bitcoin είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλα κρυπτονομίσματα – κάποια από αυτά είναι αξιόπιστα, κάποια όχι. Διάφορα κρυπτονομίσματα είναι συχνά σχεδιασμένα για διαφορετικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, το Bitcoin αναπτύχθηκε ως σύστημα πληρωμών. Ορισμένα άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum, χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια πιο σύνθετων συναλλαγών. Ορισμένα, όπως το Dogecoin, δημιουργήθηκαν για πλάκα, χωρίς κανένα κερδοσκοπικό νόημα, αλλά έχουν προσελκύσει ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε Bitcoin ή οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να σκεφτείτε τους κινδύνους και τις πιθανές απολαβές. Το Bitcoin είναι ένα στοίχημα τόσο για τον ίδιο τον χώρο των κρυπτονομισμάτων όσο και για τη συγκεκριμένη τεχνολογία πίσω από το Bitcoin. Και τα δύο είναι σχετικά νέα και μη δοκιμασμένα, και κανένα από τα δύο δεν είναι εγγυημένο ότι θα φτάσει στο δυναμικό που προβλέπουν ορισμένοι από τους υποστηρικτές του.

Πως αγοραζω το Bitcoin: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές;

Εάν πιστεύετε στις ιδέες πίσω από τα κρυπτονομίσματα γενικά, αλλά δεν είστε πεπεισμένοι ότι το Bitcoin είναι η απόλυτη έκφραση αυτών των εννοιών, ίσως να θέλετε να εξετάσετε ένα πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων.

Πως αγοραζω Bitcoin σε 4 βήματα;

  • Αποφασίστε από πού θα αγοράσετε Bitcoin. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το Coinbase και μερικοί παραδοσιακοί χρηματιστές όπως το Robinhood μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να επενδύετε σε Bitcoin.
  • Σκεφτείτε πώς θα αποθηκεύσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία. Πρόκειται να διατηρήσετε το Bitcoin σας σε ένα ζεστό πορτοφόλι ή σε ένα κρύο πορτοφόλι;
  • Πραγματοποιήστε την αγορά σας. Υπολογίστε πόσο θέλετε να επενδύσετε στο Bitcoin.
  • Διαχειριστείτε την επένδυσή σας. Καθορίστε το μακροπρόθεσμο σχέδιό σας για αυτό το περιουσιακό στοιχείο.

Αποφασίστε από πού θα αγοράσετε Bitcoin

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι για να αγοράσετε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών και των παραδοσιακών χρηματιστών.

Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin από διάφορα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Πολλά προσφέρουν δεκάδες επιλογές κρυπτονομισμάτων, ενώ άλλα εστιάζουν κυρίως στο Bitcoin και μια χούφτα εναλλακτικές λύσεις. Φέρουν μια ποικιλία διαφορετικών χρεώσεων και προστασίας των καταναλωτών, οπότε κάντε την επιμέλειά σας πριν επιλέξετε.

Παραδοσιακοί χρηματιστές

Οι επιλογές μεταξύ των παραδοσιακών χρηματιστών που δίνουν στους πελάτες έναν τρόπο να αγοράζουν και να πωλούν Bitcoin είναι λίγες αυτή τη στιγμή – η Robinhood ήταν ο πρώτος mainstream επενδυτικός χρηματιστής που προσέφερε Bitcoin. Όπως και η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μετοχών της, η Robinhood δεν χρεώνει τέλη για τις συναλλαγές Bitcoin.

Άλλοι τρόποι για να αγοράσετε ή να επενδύσετε σε Bitcoin

  • ΑΤΜ Bitcoin. Αυτά λειτουργούν όπως τα κανονικά ΑΤΜ, μόνο που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε και να πουλήσετε bitcoin. Το Coin ATM Radar δείχνει περισσότερα από 27.000 Bitcoin ATMs σε όλη την Ελλάδα.
  • Ιδιοκτήτες bitcoin από ομότιμο σε ομότιμο. Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin απευθείας από άλλους ιδιοκτήτες Bitcoin, όπως θα αγοράζατε αντικείμενα στο Craigslist, μέσω peer-to-peer εργαλείων όπως το Bisq, το Bitquick και το LocalBitcoins.com. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί εάν αγοράζετε Bitcoin απευθείας από ιδιώτες.
  • Χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Η χρηματοπιστωτική εταιρεία ProShares ξεκίνησε το πρώτο Bitcoin ETF τον Οκτώβριο του 2021. Ωστόσο, το αμοιβαίο κεφάλαιο (ticker: BITO) δεν επενδύει απευθείας στο Bitcoin – αντίθετα, επενδύει σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Bitcoin.
  • Η Grayscale Investments είναι ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ψηφιακού νομίσματος. Δύο από τα επενδυτικά της αμοιβαία κεφάλαια – το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) και το Grayscale Ethereum Classic Trust (ETCG) – είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα αγοράσετε μέσω πολλών εκπτωτικών μεσιτών. Υπάρχουν αμοιβές και το GBTC συχνά διαπραγματεύεται με premium – αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές του GBTC συχνά κοστίζουν περισσότερο από το Bitcoin, παρόλο που το Bitcoin είναι η μόνη του συμμετοχή. Το σκεπτικό είναι ότι ορισμένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για να αγοράσουν Bitcoin μέσω ενός παραδοσιακού χρηματιστηρίου, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα πορτοφόλια και την αποθήκευση.

Προετοιμασία για αγορά

Έχετε πρόχειρες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστείτε. Η δημιουργία ενός λογαριασμού κρυπτονομισμάτων διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά θα χρειαστεί να προσκομίσετε ορισμένα προσωπικά σας στοιχεία, όπως τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού, της χρεωστικής ή της πιστωτικής σας κάρτας για τη χρηματοδότηση του λογαριασμού σας στο Bitcoin. Ορισμένοι πάροχοι ενδέχεται επίσης να σας ζητήσουν να έχετε μια ταυτότητα με φωτογραφία. Καταγράψτε και διαφυλάξτε τυχόν νέους κωδικούς πρόσβασης για το λογαριασμό κρυπτογράφησης ή το ψηφιακό πορτοφόλι σας (περισσότερα σχετικά με αυτά παρακάτω).

Μην χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα. Παρόλο που ορισμένοι πάροχοι σας επιτρέπουν να αγοράσετε Bitcoin με πιστωτική κάρτα, η πραγματοποίηση επενδύσεων με δανεισμό από ένα προϊόν υψηλού επιτοκίου, όπως μια πιστωτική κάρτα, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Κατανοήστε την προστασία των επενδυτών. Ή, στην προκειμένη περίπτωση, την έλλειψή τους: Το Bitcoin και άλλες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δεν προστατεύονται από καμία ρυθμιστική αρχή ή κεντρική τράπεζα, σε περίπτωση πτώσης ή υποκλοπής δεδομένων, υπάρχει μόνο μια προστασία που απολαμβάνουν οι παραδοσιακοί χρηματιστηριακοί λογαριασμοί μετοχών μέχρι 500.000 ευρώ. Ορισμένα ανταλλακτήρια, όπως το Coinbase, παρέχουν ιδιωτική ασφάλιση, αλλά αυτό δεν προστατεύει από μεμονωμένες παραβιάσεις στο διαδίκτυο, όπως κάποιος που κλέβει τον κωδικό πρόσβασής σας.

Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή, ιδιωτική σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά που πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές στο διαδίκτυο. Δεν συνιστάται να αγοράζετε Bitcoin ενώ βρίσκεστε στην καφετέρια, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας ή χρησιμοποιώντας άλλες δημόσιες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Αποφασίστε πώς θα αποθηκεύσετε το Bitcoin

Το Bitcoin μπορεί να αποθηκευτεί σε δύο είδη ψηφιακών πορτοφολιών: ένα θερμό πορτοφόλι ή ένα ψυχρό πορτοφόλι. Με ένα θερμό πορτοφόλι, οι συναλλαγές είναι γενικά ταχύτερες, ενώ ένα ψυχρό πορτοφόλι συχνά ενσωματώνει πρόσθετα βήματα ασφαλείας που βοηθούν στην ασφάλεια των περιουσιακών σας στοιχείων, αλλά επίσης κάνουν τις συναλλαγές να διαρκούν περισσότερο.

Ζεστό πορτοφόλι

Με ένα ζεστό πορτοφόλι, το Bitcoin αποθηκεύεται από ένα αξιόπιστο ανταλλακτήριο ή πάροχο στο cloud και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω μιας εφαρμογής ή ενός προγράμματος περιήγησης στον υπολογιστή στο διαδίκτυο. Οποιοδήποτε ανταλλακτήριο συναλλαγών στο οποίο συμμετέχετε θα προσφέρει ένα δωρεάν bitcoin hot wallet όπου θα αποθηκεύονται αυτόματα οι αγορές σας. Αλλά πολλοί χρήστες προτιμούν να μεταφέρουν και να αποθηκεύουν το Bitcoin τους με έναν τρίτο πάροχο hot wallet, που επίσης συνήθως είναι δωρεάν για λήψη και χρήση.

Αποφασίστε πώς θα αποθηκεύσετε το Bitcoin

Γιατί να επιλέξετε ένα πορτοφόλι από έναν πάροχο διαφορετικό από ένα ανταλλακτήριο; Ενώ οι υποστηρικτές λένε ότι η τεχνολογία blockchain πίσω από το Bitcoin είναι ακόμη πιο ασφαλής από τις παραδοσιακές μεταφορές ηλεκτρονικού χρήματος, τα hot wallets του Bitcoin αποτελούν ελκυστικό στόχο για τους χάκερ. Όπως προειδοποιεί το Bitcoin.org: “Τα πορτοφόλια που έχουν πρόσβαση σε πορτοφόλια είναι πολύ επικίνδυνα για τους χρήστες: “Πολλά ανταλλακτήρια και διαδικτυακά πορτοφόλια υπέστησαν παραβιάσεις ασφαλείας στο παρελθόν και οι υπηρεσίες αυτές γενικά εξακολουθούν να μην παρέχουν αρκετή ασφάλεια και προστασία ώστε να χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση χρημάτων όπως μια τράπεζα”.

Υπάρχουν πολλοί καυτοί πάροχοι πορτοφολιών, που προσφέρουν μια σειρά από τύπους πορτοφολιών. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς:

  • Coinbase: Η Coinbase προσφέρει επίσης ένα δημοφιλές ανταλλακτήριο νομισμάτων Bitcoin, προσφέρει δωρεάν online hot wallets και ασφαλίζει τις απώλειες λόγω παραβιάσεων ασφαλείας ή hacks, κλοπής από υπαλλήλους ή δόλιων μεταφορών.
  • Electrum: Λογισμικό που επιτρέπει την αποθήκευση των bitcoin σας στον φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή σας.
  • Blockchain: Όπως και το Coinbase, το Blockchain είναι ένα online hot wallet- σε αντίθεση με το Coinbase, το Blockchain δεν είναι ανταλλακτήριο συναλλάγματος και θεωρείται λιγότερο ελκυστικός στόχος για τους χάκερ.
  • Mycelium: Ένα πορτοφόλι bitcoin μόνο για κινητά, με εκδόσεις διαθέσιμες για χρήστες Android ή iPhone.

Παρόλο που ορισμένοι πάροχοι hot wallet προσφέρουν ασφάλιση για επιθέσεις χάκερ μεγάλης κλίμακας, η εν λόγω ασφάλιση ενδέχεται να μην καλύπτει μεμονωμένες περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στο λογαριασμό σας.

Ψυχρό πορτοφόλι

Ένα ψυχρό πορτοφόλι είναι μια μικρή, κρυπτογραφημένη φορητή συσκευή που σας επιτρέπει να κατεβάζετε και να μεταφέρετε το Bitcoin σας. Τα ψυχρά πορτοφόλια μπορεί να κοστίζουν έως και 100 ευρώ, αλλά θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή από τα θερμά πορτοφόλια.

  • Trezor: Η εταιρεία αυτή προσφέρει μικρά, μεγέθους κλειδιού ψυχρά πορτοφόλια που κυμαίνονται από περίπου 60 έως 220 ευρώ.
  • Ledger Nano: Σχεδιασμένη σαν στικάκι, η Ledger Nano διαθέτει cold wallets που κυμαίνονται από περίπου 60 έως 120 ευρώ.

Κατά τη δημιουργία λογαριασμών για τα ψηφιακά πορτοφόλια και την ανταλλαγή νομισμάτων, χρησιμοποιήστε ισχυρό κωδικό πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Πραγματοποιήστε την αγορά σας

Αφού συνδέσετε το Bitcoin πορτοφόλι σας με το ανταλλακτήριο Bitcoin της επιλογής σας, το τελευταίο βήμα είναι το πιο εύκολο – να αποφασίσετε πόσο Bitcoin θέλετε να αγοράσετε. Ενώ ένα μεμονωμένο Bitcoin κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, το κρυπτονόμισμα (σύμβολο διαπραγμάτευσης BTC ή XBT) μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί για κλασματικά μερίδια, οπότε η αρχική σας επένδυση θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο, ας πούμε, 25 ευρώ.