Πως αγοραζω Ethereum: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

Πως αγοραζω Ethereum: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

Τελευταία χρόνια, τα ψηφιακά νομίσματα, παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον στον χώρο των επενδύσεων, και οι συζητήσεις περί του θέματος δεν καθυσηχάζουν στο διαδίκτυο, μερικοί πιστεύουν ότι οι επενδύσεις σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, είναι αρκετά επικίνδυνες, και χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να αποδείξουν τη σταθερή τους αξία, οι άλλοι πιο φιλόδξοι παίκτες της αγοράς, θεωρούν ότι το κρυπτονόμισμα ήρθε για να μείνει στη ζωή μας…

Μια επενδυτικές πλατφόρμες για Ethereum


Σήμερα, που η αξία του bitcoin, έχει ξεπεράσει 20.000$, βλέπουμε μια έντονη τάση για τη δημιουργία άλλων εναλλακτικών ψηφιακών νομισμάτων. Μεταξύ πολλάπλων εναλλακτικών επιλογών, βλέπουμε ότι το Ethereum, ανεβαίναι όλο και πιο γρήγορα τα σκαλιά της επιτυχίας, γιατί συμβαίνει αυτό και τι ρόλο παίζει η πλατφόρμα NFT σ΄αυτό, θα το δούμε λίγο παρακάτω…

Αλλά πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, να ξεκινήσετε τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, ή να περιμένετε μέχρι να σταθεροποιησούν οι αξίες τους, σκεφτείτε το εξής: ότι να μεν τέτοιου είδους επενδύσεις, μπορούν να αποτέλέσουν ένα ισχυρό σημείου του χαρτοφυλακείου σας, αλλά καλό θα ήταν να τα συνδυάσετε με άλλα πιο σταθερά αγαθά, όπως οι μετοχές και ομόλογα… διότι όλα τα κρυπτονομίστα είναι εξαιρετικά ασταθή όσο αφορά τις αξίες τους, και να μη ξεχνάτε ότι οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα λειτουργούν τελείως αποκεντρωμένα, αυτό σημαίνει, μεν ανωνυμία, δε έλλειψη ρύθμισης και προστασία από αρμόδιες αρχές.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές σχετικά με τον πως αγοραζέτε το Ethereum – και ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν το κάνετε.

Πως αγοραζω Ethereum: τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

Πως αγοραζω το Ethereum;

Υπάρχουν τρία βασικά βήματα όσο αφορά τη διαδικασία αγοράς των κρυπτονομισμάτων

  1. Επιλέξτε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.
  2. Αποφασίστε πώς θα πληρώσετε.
  3. Αποθηκεύστε το Ethereum σας.

Επιλέξτε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Επειδή το Ethereum είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα κρυπτονομίσματα, έχετε πολλές επιλογές στην επιλογή της πλατφόρμας αγοράς του. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας για την πληρωμή και την αποθήκευση, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανταλλαγών και αγορών που μπορείτε να εξετάσετε.

  • Διαδικτυακοί χρηματιστές: Η αγορά κρυπτονομισμάτων από μια διαδικτυακή χρηματιστηριακή εταιρεία που τα προσφέρει είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Ενώ οι διαδικτυακοί χρηματιστές έχουν καταστήσει εύκολη και φθηνή τη μετατροπή των μετρητών σας σε κρυπτονόμισμα και το αντίστροφο, ελέγξτε τα ψιλά γράμματα για να δείτε αν η χρηματιστηριακή εταιρεία σας επιτρέπει να μετακινείτε κρυπτονόμισμα εντός και εκτός του λογαριασμού – ορισμένοι χρηματιστές δεν το κάνουν. Στα μάτια των καθαρευουσιανων της κρυπτογράφησης, αυτό ουσιαστικά ακυρώνει όλο το νόημα της κατοχής ενός ψηφιακού νομίσματος.
  • Κεντρικά ανταλλακτήρια: Αυτά είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για τους ανθρώπους να αγοράζουν κρυπτονόμισμα. Τα κεντρικά ανταλλακτήρια, όπως το Coinbase, λειτουργούν ως μεσάζοντες στην αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων και τείνουν να έχουν μεγαλύτερες επιλογές από τις πλατφόρμες που ασχολούνται κυρίως με συμβατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές. Αυτά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν είστε κάπως εξοικειωμένοι με τα κρυπτονομίσματα, αλλά αναζητάτε μια φιλική προς τον χρήστη εμπειρία. Ορισμένοι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αισθάνονται ότι ένας συγκεντρωτικός χρηματιστής είναι αντίθετος με το πνεύμα της τεχνολογίας blockchain, η οποία υποτίθεται ότι είναι αποκεντρωμένη.
  • Αποκεντρωμένα χρηματιστήρια: Κατά μία έννοια, ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο ή DEX είναι ο πιο γνήσιος τρόπος εμπορείου κρυπτονομισμάτων, καθώς δεν υπάρχει κανένας τρίτος. Τα κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια απαιτούν να καταθέσετε τα νομίσματα που θέλετε να διαπραγματευτείτε στην αγορά σε έναν λογαριασμό συναλλαγών. Αλλά με τα DEX, διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων σας και συναλλάσσεστε απευθείας με έναν αγοραστή ή πωλητή. Ωστόσο, τα DEX μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην πλοήγηση και χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανταλλαγή ενός κρυπτονομίσματος με ένα άλλο, παρά για την αγορά ETH με μετρητά. Εν ολίγοις, δεν είναι φιλικά προς τους αρχάριους.

Αποφασίστε πώς θα πληρώσετε

Ανάλογα με το αν έχετε ήδη στην κατοχή χαρτοφυλάκιο με κρυπτονομίσματα, και είστε πρόθυμοι να τα πουλήσετε, μπορείτε να αποφασίσετε να πληρώσετε είτε με δολάρια ΗΠΑ είτε να τα ανταλλάξετε σε άλλα ψηφιακά νομίσματα.

  • Fiat currency: Όπως τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο, μπορείτε να αγοράσετε κρυπτονόμισμα με παραδοσιακό νόμισμα fiat, όπως τα δολάρια ΗΠΑ. Σε ορισμένα χρηματιστήρια, αυτή είναι η μόνη σας επιλογή. Και αν δεν έχετε ήδη στην κατοχή σας κρυπτονόμισμα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μετρητά κάποια στιγμή. Εάν χρησιμοποιείτε ένα κεντρικό ανταλλακτήριο, θα πρέπει πιθανότατα να χρηματοδοτήσετε τον λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας τραπεζικό έμβασμα, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, και αυτές οι συναλλαγές μπορεί να συνεπάγονται χρεώσεις σε ορισμένες πλατφόρμες.
  • Κρυπτονόμισμα: Ορισμένες αγορές επιτρέπουν συναλλαγές άμεσα σε κρυπτονομίσματα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα εάν θέλετε να αγοράσετε Ethereum χωρίς να βυθίσετε περισσότερες από τις αποταμιεύσεις σας στον χώρο των κρυπτονομισμάτων γενικά. Αυτό μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη στρατηγική εάν είστε κάτοχος του χαρτοφυλάκιου κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, που έχει αυξηθεί σε αξία και θέλετε να διαφοροποιήσετε τις συμμετοχές σας. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι σχετικές αξίες των κρυπτονομισμάτων μεταβάλλονται συνεχώς. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να εξετάσετε τις ιστορικές τάσεις των τιμών καθώς αποφασίζετε πότε να αγοράσετε. Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου: η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια περίπλοκη φορολογική κατάσταση.

Αποθηκεύστε το Ethereum σας

Παρόλο που το Ethereum είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, θα χρειαστείτε έναν χώρου να το φυλάσσετε κάπου. Αυτό γίνεται γενικά μέσω ψηφιακών πορτοφολιών, τα οποία αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά από την πρόσβαση στο πορτοφόλι ή να ξοδεύετε τα ψηφιακά σας νομίσματα. Ορισμένες πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων παρέχουν τη δυνατότητα φύλαξης των περιουσιακών στοιχείων. Ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσετε κατά την επιλογή ενός ανταλλακτηρίου είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την αποθήκευση. Ορισμένα παρέχουν το ψηφιακό πορτοφόλι για να μεταφέρετε το νόμισμα από και προς τις πλατφόρμες τους, ενώ άλλα λειτουργούν πιο περιορισμένα.

  • Αποθήκευση στην πλατφόρμα: Με ένα πορτοφόλι που φιλοξενείται από έναν χρηματιστή ή ένα ανταλλακτήριο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χάσετε το ιδιωτικό κλειδί του πορτοφολιού σας ή ξεχάσετε έναν κωδικό πρόσβασης – ένα πραγματικό πρόβλημα που έχει κοστίσει σε ανθρώπους εκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, ο κεντρικός υπολογιστής αποθηκεύει αυτές τις πληροφορίες για εσάς. Λειτουργούν με τον παρόμοιο τρόπο με τις τράπεζες, αναλαμβάνουν δηλαδή ευθύνη για την φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους. 

Αλλά πιθανότατα δεν θα έχετε τα πλήρη οφέλη από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, όπως η χρήση των αποκεντρωμένων εφαρμογών που αναφέρονται παρακάτω, ούτε θα έχετε τον πλήρη έλεγχο του πορτοφολιού σας και των κρυπτονομισμάτων που περιέχει.

  • Πορτοφόλια που δεν είναι υπό την κηδεμονία σας: Αυτή είναι μια πιο προηγμένη επιλογή, αλλά έχει κάποια πλεονεκτήματα. Γενικά, δεν είναι καλή ιδέα να κρατάτε μεγάλα ποσά για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ανταλλακτήρια- ενώ η ασφάλεια έχει προχωρήσει πολύ, ιστορικά, τα ανταλλακτήρια αποτελούσαν μεγάλους στόχους για χάκερ. Υπάρχουν πολλά πορτοφόλια για να διαλέξετε, από διαδικτυακά “ζεστά” πορτοφόλια μέχρι φυσικές, εκτός σύνδεσης συσκευές, γνωστές ως “ψυχρά” πορτοφόλια. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να ξεκινήσετε είναι η λειτουργία Find a Wallet στο Ethereum.org, η οποία φιλτράρει τα πορτοφόλια με βάσει τις συγκεκριμένες προτιμήσεις σας.

Η επιλογή του σωστού τρόπου αγοράς και διακράτησης ETH εξαρτάται από την εμπειρία, την άνεση, το τι θέλετε να πετύχετε με την ETH επένυσή σας και το πόσο σκοπεύετε να αγοράσετε ή να κρατήσετε. Είναι απολύτως δυνατό να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων- ίσως χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα για πιο άμεσες συναλλαγές και μια άλλη για μακροπρόθεσμη κατοχή. Για τους αρχάριους, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με έναν χρηματιστή κρυπτογράφησης ή χρηματιστή μετοχών. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε προς τις πιο προηγμένες, αποκεντρωμένες πλατφόρμες.

Οι αποφάσεις σας θα πρέπει να στηρίζονται στους σκοπούς που έχετε θέσει, από το αν θεωρείτε το Ethereum ως μακροπρόθεσμη επένδυση, ως βραχυπρόθεσμη αγορά ή ως κερδοσκοπικό στοίχημα σε ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο.

Επενδυτικές δυνατότητες του Ethereum

Τι δίνει αξία στο Ethereum;

Για να μπείτε στο blockchain του Ethereum, να έχετε υπόψη σας ότι το σύστημα θα ζητήσει να πληρώσετε το κόστος συναλλαγής (που περιλαμβάνει την αποστολή ETH ως μορφή πληρωμής ή τη χρήση μιας εφαρμογής που τρέχει στο Ethereum), φροντίστε να έχετε κάτι παραπάνω στην άκρη, εάν σκοπεύετε να κάνετε μεταφορά του νομίσματος.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε στην αλυσίδα μπλοκ Ethereum; Αν και η τεχνολογία είναι ακόμα πολύ νέα – και ειλικρινά, απαιτεί περεταίρω μελέτη – οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ethereum για να τρέξουν “αποκεντρωμένες εφαρμογές” ή dapps. Οι dapps ουσιαστικά κόβουν τον μεσάζοντα σε κλάδους όπου οι μεσάζοντες υπήρχαν ως επί το πλείστον πάντα, βασιζόμενοι αντ’ αυτού σε “έξυπνες συμβάσεις” που τρέχουν στο Ethereum. Για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές, θα χρειαστείτε ETH για να πληρώσετε το κόστος του “αερίου” – μια βάσει του πόση υπολογιστική ισχύς απαιτείται για την εκτέλεση της εφαρμογής. Παραδείγματα dapps περιλαμβάνουν:

  • Άμεσος δανεισμός από ομοτίμους που κερδίζει τόκους.
  • Ασφάλιση χωρίς την ασφαλιστική εταιρεία.
  • Πληρωμές χωρίς την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών.
  • Πλατφόρμες για καλλιτέχνες: όπου τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στον καλλιτέχνη και όχι σε μια τρίτη πλατφόρμα ή μια δισκογραφική εταιρεία.
  • Δημοπρασίες έργων τέχνης χωρίς δημοπράτη.
  • Αγορές για non fungible tokens, ή NFTs.
  • Διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.
  • Συνεργασία κώδικα χωρίς κεντρικό διακομιστή.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, οπότε αν έχετε μπερδευτεί, μην ανησυχείτε. Είναι λογικό. Αλλά με πολύ απλά λόγια, όταν επενδύετε στο Ethereum, στοιχηματίζετε ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να υιοθετούν και να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες που βασίζονται στο Ethereum, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τη ζήτηση για ETH – και την αγοραία αξία του – σε υψηλότερα επίπεδα.

Νιώθετε άνετα με τη μεταβλητότητα του Ethereum;

Παρ΄όλη τη φασαρία που κάνουν οι συζητήσεις γύρω από το θέμα επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, ας μη ξεχνάμε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ιδιαίτερα ασταθή, με τις αξίες τους να αλλάζουν κάθε ώρα σχεδον…

Στην περίπτωση του ETH, έχουμε δει τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών: Το 2016, κυμάνθηκε μεταξύ περίπου 5 και 15 δολαρίων. Μέχρι τις πρώτες ημέρες του 2018, η τιμή είχε εκτοξευθεί σε σχεδόν 1.500 δολάρια, αλλά μετά από αυτό, η ETH ξεκίνησε μια κακοτράχαλη καθοδική πορεία, πέφτοντας σε λιγότερο από 100 δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Και το καλύτερο; Η τιμή της ETH δεν ανέβηκε ποτέ ξανά πάνω από τα 500 δολάρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, φέρνοντας μια απόψυξη σε αυτό που πολλοί αποκαλούσαν “χειμώνα της κρυπτογράφησης”.

Φανταστείτε λοιπόν το εξής: Αγοράσατε την ETH κατά τη διάρκεια της διαφημιστικής εκστρατείας του Ιανουαρίου 2018, μόνο και μόνο για να δείτε την αξία της επένδυσής σας να καταρρέει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το 2019 έρχεται και φεύγει και ακόμα δεν έχετε πάρει πίσω τα χρήματά σας. Μετά από δύο χρόνια, όχι μόνο να κάνετε επιστροφή από τις επενδύσεις σας αλλά και να κερδίσετε απ΄αυτό πολύ παραπάνω από τι ρίξατε για επένδυση; Αν ναι, η αστάθεια του Ethereum μπορεί να σημαίνει ότι είναι λίγο επικίνδυνη επένδυση.

Υπάρχουν κόκκινες σημαίες;

Ακριβώς όπως θα ερευνούσατε διεξοδικά μια εταιρεία για να αναζητήσετε τυχόν κόκκινες σημαίες πριν επενδύσετε, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στα κρυπτονομίσματα. Και από την κυκλοφορία του Ethereum, έχουν προκύψει ζητήματα.

Γίνεται λίγο περίπλοκο, αλλά επί του παρόντος, ένα πιεστικό ζήτημα είναι ότι το ETH -αυτό το κόστος συναλλαγών που κρατάει το σύστημα σε λειτουργία- είναι πιο ακριβό από ό,τι παλαιότερα. Πολύ πιο ακριβό.

Οι δημιουργοί του Ethereum βρίσκονται εν μέσω κάποιων αλλαγών που ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν τις επιδόσεις του.

Γνωστές ως Ethereum 2.0, οι αλλαγές επιχειρούν να απομακρυνθούν από την απαιτητική σε πόρους μέθοδο “proof-of-work” για την επαλήθευση των συναλλαγών. Ο στόχος είναι να γίνει το Ethereum ταχύτερο και φθηνότερο στη χρήση.

Εν τω μεταξύ, το πρωτόκολλο αντιμετωπίζει κάποιο ανταγωνισμό από νεότερους νεοεισερχόμενους, συμπεριλαμβανομένων των Solana και Cardano, οι οποίοι επιδιώκουν να προσφέρουν συγκρίσιμες δυνατότητες.

Πώς το Ethereum ταιριάζει στο χαρτοφυλάκιό σας

Πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο της αγοράς του Ethereum, ρίξτε μια ματιά στο χαρτοφυλάκιό σας για να βεβιωθείτε αν το κρυπτονόμισμα έχει θέση σε αυτό. Σε γενικές γραμμές, ένας συνδυασμός μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων (όπως τα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια), ομολόγων ή ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και μετρητών αποτελούν τον πυρήνα ενός χαρτοφυλακίου υψηλής διαφοροποίησης. Η εύρεση του σωστού συνδυασμού αυτών των περιουσιακών στοιχείων με βάσει την προσωπική σας ανοχή στον κίνδυνο, το χρονοδιάγραμμα και τους επενδυτικούς σας στόχους είναι γνωστή ως κατανομή περιουσιακών στοιχείων. Προτού ξεκινήσετε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, καλό θα ήταν να χωρίσετε το χαρτοφυλάκιό σας, με βάσει τους στόχους σας και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τα βασικά στοιχεία ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Αλλά αν έχετε ήδη ένα ιδιαίτερα διαφοροποιημένο, ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, ένα κρυπτονόμισμα όπως το ETH θα μπορούσε να σας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Επειδή οι επιδόσεις των κρυπτονομισμάτων γενικά δεν συσχετίζονται με τις επιδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, η προσθήκη κρυπτονομισμάτων στο πορτφόλιο θα μπορούσε θεωρητικά να λειτουργήσει ως μαξιλάρι αν η χρηματιστηριακή αγορά πέσει αλλά η αγορά κρυπτονομισμάτων παραμείνει σταθερή.

Πόσα ETH μπορείτε να διαθέσετε;

Τούτου λεχθέντος, η αστάθεια των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, παρά τα πιθανά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, έχουμε μόνο μερικά χρόνια δεδομένων για να βρούμε συσχετίσεις μεταξύ κρυπτονομισμάτων και παραδοσιακών αγορών- είναι πιθανό η τρέχουσα τάση να αλλάξει.

Πόσα ETH μπορείτε να διαθέσετε;

Πριν βάλετε μετρητά σε οποιαδήποτε επένδυση (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών), είναι συνετό να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκείς αποταμιεύσεις μετρητών έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα να ζείτε χωρίς τα χρήματα που σκοπεύετε να επενδύσετε για το ορατό μέλλον – ας πούμε, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θυμάστε τον “χειμώνα της κρυπτογράφησης” που αναφέρθηκε παραπάνω; Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξει κι άλλος, και θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για να τον αντέξετε.

Ένας τρόπος για να προσδιορίσετε τη σωστή ποσότητα ETH για το χαρτοφυλάκιό σας είναι να τη θεωρήσετε ως οποιοδήποτε άλλο επικίνδυνο εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο. Από αυτό το πρίσμα, θα μπορούσατε να αποφασίσετε να διαθέσετε ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου σας – κάποιοι ειδικοί μπορεί να το αναφέρουν ως “ταμείο καζίνο” – προς τα κρυπτονομίσματα.