...

Bitcoin τιμη: τι καθορίζει την τιμή ενός κρυπτονομίσματος;

Bitcoin τιμη: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μια επενδυτική πλατφόρμα για Bitcoin

Επενδυτική πλατφόρμα
Capital

Τι μας αρέσει

Πάνω από 6.100 παγκόσμιες αγορές
Πρότυπα ασφάλειας δεδομένων PCIς
Ρυθμίζεται από τις FCA, ASIC, CySEC, NBRB και FSA
Ξεκινήστε συναλλαγές
Επενδυτική πλατφόρμα
eToro

Τι μας αρέσει

Η δυνατότητα αυτόματης αντιγραφής των ενεργειών άλλων επενδυτών
Bitcoin, Ethereum και 60+ άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης στα χέρια σας
Πραγματοποιήστε συναλλαγές με διάφορα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία
Ξεκινήστε συναλλαγές

Το Bitcoin μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ευμετάβλητη επένδυση, με διακυμάνσεις σε διψήφια αναλογία να αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Παρόλο που το Bitcoin – και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία – είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα, τα κρυπτονομίσματα έχουν ξεπεράσει σε απόδοση σχεδόν κάθε άλλη κατηγορία των επενδύσεων. Καμιά δεκαετία πριν η αξία του BTC δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ. Το 2021, το Bitcoin ξεπέρασε τα 65.000 ευρώ ανα μονάδα και οι επενδυτές πιστεύουν οι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και 2023.

Αλλά τι καθορίζει στην πραγματικότητα τη Bitcoin τιμη και έχει πραγματική αξία;

Καθοριστικοί παράγοντες για την αξία του Bitcoin 

Όπως ο χρυσός και το ασήμι, το Bitcoin είναι αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο. Το οποίο μπορεί να μεταβιβαστεί, να μεταπωληθεί και να ανταλλαχθει με άλλα περιουσιακά στοιχεία, αύλα και μη.

Η αξία του Bitcoin στηρίζεται σε μερικούς παράγοντες: πρώτον, η ανεξαρτησία του από εθνικές τράπεζες, δεύτερον, δαπανηρή διαδικασία εξόρυξης και τρίτον, περιορισμός στην προσφορά.

 Δεδομένου ότι το Bitcoin δεν εξαρτάται από τρίτους οργανισμού και εταιρείες, η τιμή του καθορίζεται ευρέως από τη ζήτηση της αγοράς, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευμετάβλητο από τις μετοχές και άλλες παραδοσιακές επενδύσεις.

Η προσφορά και η ζήτηση καθορίζουν την Bitcoin τιμη. Η προσφορά του ρυθμίζεται από αλγορίθμους το συστήματος blockchain- περίπου 6,25 Bitcoin κόβονται κάθε 10 λεπτά. Μέχρι τώρα, κυκλοφορούν περίπου 19 εκατομμύρια Bitcoin και η μέγιστη προσφορά Bitcoin περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια.

Προσφορά στην αγορά

Η προσφορά Bitcoin στην αγορά καθορίζεται από το πόσα Bitcoin είναι ελεύθερα προς πώληση αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι πωλητές μπορούν να επιλέξουν την τιμή στην οποία θέλουν να πουλήσουν το Bitcoin, οπότε ο αριθμός των αγοραστών πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των πωλητών σε οποιαδήποτε δεδομένη τιμή για να αυξηθεί η Bitcoin τιμη.

Bitcoin τιμη: τι καθορίζει την τιμή ενός κρυπτονομίσματος;

Παρόλο που κυκλοφορούν 19 εκατομμύρια Bitcoin, πολλά από αυτά τα νομίσματα έχουν χαθεί σε σημείο που δεν μπορούν να ανακτηθούν. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων κρυπτονομισμάτων Chainalysis, περίπου το 20% όλων των Bitcoins (περίπου 3,7 εκατομμύρια) έχουν χαθεί. Ο αριθμός αυτός προσδιορίζεται από Bitcoin που είναι αποθηκευμένα σε πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που δεν έχουν σημειώσει καμία κίνηση τα τελευταία 5 χρόνια.

Ζήτηση στην αγορά

Η ζήτηση στην αγορά καθορίζεται από τη ζήτηση που υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή. Όταν οι αγοραστές δηλώνουν ενδιαφέρον για Bitcoin, ανεβάζουν την τιμή του. Μόλις ολοκληρωθούν οι εντολές πώλησης σε μια συγκεκριμένη τιμή, η τιμή αυξάνεται στην αμέσως χαμηλότερη τιμή εντολής πώλησης.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ανεβάζουν τη ζήτηση του Bitcoin. Ακολουθεί μια λίστα με μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση του Bitcoin:

  • Ο πληθωρισμός του εθνικού νομίσματος. Εάν το νόμισμα μιας χώρας υποφέρει από πληθωρισμό, είναι λογικό ότι η τιμή των κρυπτονομισμάτων να αυξηθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Bitcoin είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποτιμηθεί σε αξία λιγότερο από ένα νόμισμα που υποφέρει από πληθωρισμό, ειδικά αν η χώρα υποφέρει από υπερπληθωρισμό.
  • Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παίζουν μεγάλο ρόλο στην τόνωση της ζήτησης της αγοράς για το Bitcoin. Καθώς η Bitcoin τιμη αυξάνεται, αυξάνονται και οι συζητήσεις επί του θέματος στα μέσα μαζικής δικτύωση και ΜΜΕ.
  • Ρύθμιση. Η κρατική ρύθμιση μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση στην αγορά είτε θετικά είτε αρνητικά. Η ρύθμιση καθιστά τα κρυπτονομίσματα πιο ασφαλή και προσβάσιμα. Ωστόσο, οι κανονισμοί αυτοί μπορεί να αποτρέψουν ορισμένους επενδυτές από την αγορά Bitcoin βραχυπρόθεσμα λόγω της αύξησης των φόρων και της πιο ευρύτερης αναγνώρισης των καταναλωτών.
  • Πολιτική. Η Bitcoin τιμη συχνά αυξάνεται όταν η κυβέρνηση γίνεται πιο ασταθής. Επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει το δολάριο, λιγότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται το νόμισμα fiat όταν η κυβέρνηση είναι ασταθής, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για Bitcoin.

Εξορυκτες Bitcoin

Οι παραγωγοί του ή miners, Bitcoin επηρεάζουν την προσφορά της αγοράς του Bitcoin με έναν μοναδικό τρόπο. Οι miners εξασφαλίζουν το δίκτυο του Bitcoin με υπολογιστική ισχύ και πληρώνονται με αμοιβές συναλλαγών και ανταμοιβές blockchain.

Η ανταμοιβή blockchain είναι το ποσό των Bitcoin που δίνεται για την ολοκλήρωση μιας μεταφοράς, το οποίο επί του παρόντος είναι 6,25 Bitcoin ανά μπλοκ. Αυτές οι ανταμοιβές είναι νεο εκκολαπτόμενα Bitcoin και η ανταμοιβή μειώνεται στο μισό κάθε 4 χρόνια κατά τη διάρκεια αυτού που ονομάζεται Bitcoin halvening. Το Bitcoin πρόκειται να μειώσει στο μισό την ανταμοιβή του μπλοκ το επόμενο διάστημα, το 2024.

Οι miners του Bitcoin μπορούν να κρατήσουν τα Bitcoin τους, αλλά πολλές μεγάλες επιχειρήσεις πωλούν τα Bitcoin τους στην αγορά μόλις λάβουν τις ανταμοιβές μπλοκ. Οι εξορυκτές πωλούν το Bitcoin τους για να κλειδώσουν τα κέρδη για να αποφύγουν τη μεταβλητότητα του Bitcoin. Επειδή η Bitcoin τιμη καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση, η πώληση αυτών των νεόκοπων Bitcoin στην αγορά οδηγεί την Bitcoin τιμη προς τα κάτω.

Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει την Bitcoin τιμη επειδή οι εξόρυξή του είναι αρκετά δαπανηρή, όσον αφορά την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λεγόμενες φάρμες Bitcoin, ασχολούνται με την επίλυση των αλγορίθμων μέσω των ηλ. υπολογιστών, όπου για κάθε επίλυση του αλγόριθμου, ο ιδιοκτήτης τους λαμβάνει ένα περιουσιακό στοιχείο ως ανταμοιβή. Έτσι στις χώρες, όπου το ηλ. ρεύμα κοστίζει αρκετά, τέτοιου είδους παραγωγή βγαίνει αρκετά υψηλή, συν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές και να δουλεύουν με σταθερότητα. 

Ανταγωνισμός με άλλα κρυπτονομίσματα

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων διαθέτουν συνήθως ζεύγη altcoin-Bitcoin. Τα altcoins είναι οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα εκτός από το Bitcoin.

Επειδή τα ανταλλακτήρια σας επιτρέπουν να κάνετε συναλλαγές έναντι Bitcoin, οι άνθρωποι συχνά αγοράζουν απευθείας άλλα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας Bitcoin. Για να το κάνουν αυτό, πωλούν το Bitcoin τους, αυξάνοντας την προσφορά και μειώνοντας την τιμή.

Τρέχουσα τιμή Bitcoin

Ενώ το Bitcoin είχε μια εκπληκτική πορεία το 2021, οι πτωτικές μακροοικονομικές συνθήκες έχουν ασκήσει καθοδική πίεση στην Bitcoin τιμη για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Προχωρώντας προς το δεύτερο εξάμηνο του 2022, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι τόσο για το Bitcoin όσο και για τα κρυπτονομίσματα εν γένει. Ρίξτε μια ματιά στην πιο ενημερωμένη Bitcoin τιμη.

Ποιος αλλάζει την Bitcoin τιμη;

Κανένα άτομο δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά την Bitcoin τιμη – εκτός ίσως από τον Elon Musk και τον Michael Saylor. Το συνολικό ποσό των εντολών αγοράς και πώλησης από όλους τους επενδυτές της crypto αγοράς είναι αυτό που αλλάζει την Bitcoin τιμη.

Οι “φάλαινες” – άνθρωποι που κατέχουν τεράστια ποσά Bitcoin – μπορούν να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω και προς τα κάτω, εάν τοποθετήσουν εξαιρετικά μεγάλες εντολές αγοράς ή πώλησης. Δεδομένα από το Bitinfo επιβεβαιώνουν ότι πολύ λίγα πορτοφόλια κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του Bitcoin που υπάρχει: Το 99,5% των πορτοφολιών Bitcoin κατέχουν υπόλοιπο λιγότερο από 1 Bitcoin. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι φάλαινες χειραγωγούν την Bitcoin τιμη, αλλά αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί.

Ο Satoshi Nakamoto, ο ανώνυμος δημιουργός του Bitcoin, κατέχει 1 εκατομμύριο Bitcoin και θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει την Bitcoin τιμη αν ποτέ πωληθεί. Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο, καθώς ο Satoshi θα αποκάλυπτε την ταυτότητά του αν αποφάσισε ποτέ να πουλήσει τα κεφάλαιά του σε BTC.

Bitcoin Crashes

Δεδομένου ότι Bitcoin, δεν φέρει κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως αναφορές ισολογισμού, ούτε στηρίζεται σε κάποια φυσική περιουσία, στην οποία θα μπορούσε να αποτιμηθεί η εμπορική του αξία, έτσι είναι δύσκολο να κάνει κανείς αμερόληπτη αξιοποίηση της τιμής του. Η Bitcoin τιμη είναι ως επί το πλείστον κερδοσκοπική και εξαιρετικά ευμετάβλητη. Δεν είναι ασυνήθιστο η Bitcoin τιμη να πέφτει κατά 80% έως 90% σε bear markets πριν επιστρέψει πίσω πέρα από τα ιστορικά ύψη του. Υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμες καταρρεύσεις τιμών κατά τη διάρκεια ανοδικών αγορών, αλλά αυτές συνήθως δεν ξεπερνούν τη βουτιά του 40% και συνήθως ανακάμπτουν αμέσως μετά.

Ποιος αλλάζει την Bitcoin τιμη;

Καλύτερα ανταλλακτήρια Bitcoin

Μια επένδυση στο Bitcoin μπορεί να είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας. Για να επενδύσετε σε Bitcoin, πρέπει να εγγραφείτε σε μια πλατφόρμα η οποία διεκπεραιώνει τις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές με τέτοιες πλατφόρμες, όπως το Gemini, το Coinbase eToro και το Kraken.

Ρίξτε μια ματιά στις κορυφαίες επιλογές μας με ανταλλακτήρια Bitcoin.

Γιατί είναι το Bitcoin είναι τόσο ακριβό;

Το Bitcoin δεν επηρεάζεται από εσωτερικές αγορές, αυτό είναι από το πιο μεγάλα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων. Σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα νομίσματα, η πορεία του BTC γίνεται τελείως ανώνυμη, και δεν μπορεί να ανιχνευθεί η ταυτοτητα του εντολέα συναλλαγής, εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος. Έτσι οι συναλλαγές σε BTC ανοίγουν πόρτες για μεγάλη συζήτηση περί της ηθικής πλευράς της χρήσης του, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Το Bitcoin μπορεί να θεωρηθεί το ανώτερο μέσο αποθήκευσης αξίας με πολλούς τρόπους. Το Bitcoin δεν καταλαμβάνει φυσικό χώρο, οπότε είναι ευκολότερο και φθηνότερο να αποθηκευτεί από τα πολύτιμα μέταλλα ή το νόμισμα fiat. Και το Bitcoin μπορεί να σταλεί σε όλο τον κόσμο με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο να υποκλοπής.

Το Bitcoin είναι επίσης το 1ο εμπόρευμα που έχει πραγματικά μια πεπερασμένη ποσότητα σε κυκλοφορία. Ενώ τα πολύτιμα μέταλλα είναι σπάνια, μπορούν να εξορύσσονται περισσότερα. Με μια περιορισμένη προσφορά που θα αυξήσει τη ζήτηση, δεν είναι παράλογο να προβλέψουμε ότι το Bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό ως παγκόσμιο μέσο αποθήκευσης αξίας στο μέλλον.

Προσοχή!

⚠️ Εμείς δεν δίνουμε συμβουλές χρηματοοικονομικού χαρακτήρα! Απλώς παρουσιάζουμε τις πληροφορίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες! ⚠️
Petros Lorelis
Συγγραφέας και ειδικός: Πέτρος Λορέλης
Επαφές:
Twitter: @Petros_Lorelis
LinkedIn: Πέτρος Λορέλης