Αγοράστε μετοχές της Google το 2024

Αγοράστε μετοχές της Google

Η Google είναι κάτι πολύ περισσότερο από την υπηρεσία αναζήτησης. Ως μέρος της μητρικής της εταιρείας Alphabet, Inc., η Google έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες  στον κόσμο, η οποία έχει εισχωρήσει σε κάθε σπίτι πιά και σε κάθε οθόνη.

Αγοράστε τις μετοχές της Google από αυτούς τους χρηματιστές

Η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε παράλληλα με την ταχεία ανάπτυξή της. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μετοχές της GOOGLE έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σχεδόν ανά 18% ετησίως, πολύ περισσότερο από τον S&P 500.

Αν αναρωτιέστε πώς να αποκτήσετε το δικό σας μερίδιο αυτής της ανάπτυξης για το χαρτοφυλάκιό σας, δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αγοράσετε μετοχές της Google.

Πώς να αγοράσετε τις μετοχές της Google;

1. GOOG και GOOGL: Ποια είναι η διαφορά;

Πριν σπεύσετε να επενδύσετε σε μετοχές της Google,  πρώτα πρέπει να αποφασίσετε ποιες μετοχές της Google θα αγοράσετε. Η μετοχή της Google, και πιο συγκεκριμένα η μητρική της εταιρεία Alphabet, Inc., κυκλοφορεί σε δύο μορφές: GOOGL και GOOG.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι το δικαίωμα ψήφου. GOOGL είναι κοινές μετοχές κατηγορίας Α, οι οποίες δίνουν στους μετόχους τη δυνατότητα να ψηφίζουν. GOOG είναι μετοχές κατηγορίας C και δεν παρέχουν δικαιώματα ψήφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης μετοχές Google κατηγορίας Β, οι οποίες έχουν αυξημένα δικαιώματα ψήφου – 10 ψήφοι ανά μετοχή. Οι μετοχές αυτές ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στους ιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin και στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Eric Schmidt, δίνοντάς τους τον έλεγχο της εταιρείας.

Όπως θα μπορούσατε να υποψιαστείτε, τα ενισχυμένα δικαιώματα ψήφου  σημαίνουν ότι η GOOGL μπορεί να διαπραγματεύεται με ένα μικρό premium σε σχέση με την GOOG. Ωστόσο, μετά τη διάσπαση των μετοχών το 2014, οι τιμές τους είναι περίπου οι ίδιες. Αυτό σημαίνει ότι εσείς θα αποφασίσετε τελικά αν θέλετε να έχετε μια συμβολική φωνή στις εταιρικές υποθέσεις της Google ή όχι.

Αγοράστε μετοχές της Google

2. Επιλέξτε τον μεσίτη

Εάν δεν έχετε ήδη επενδυτικό λογαριασμό, πρέπει να ανοίξετε έναν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία ή σε μια επενδυτική εφαρμογή. Για να επιταχύνετε την αναζήτησή σας, ελέγξτε τη λίστα με τους καλύτερους διαδικτυακούς χρηματιστές και τις καλύτερες επενδυτικές εφαρμογές για να βρείτε ποιοτικές επιλογές με χαμηλές ελάχιστες επενδύσεις και προμήθειες.

Εκτός από την επιλογή του κατάλληλου μεσίτη, εξετάστε τον τύπο του λογαριασμού που θέλετε. Επενδύστε στα χρυσά σας χρόνια; Επιλέξτε Ατομικούς Λογαριασμούς Συνταξιοδότησης ( IRAs ) και θα λάβετε πολύτιμα φορολογικά οφέλη. Χτίζετε πλούτο για τους άμεσους στόχους σας; Επιλέξτε έναν φορολογητέο λογαριασμό χρηματιστηριακών συναλλαγών.

3.Ορίστε το κεφάλαιο της επένδυσης

Δεδομένου ότι πιθανότατα δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το σύνολο της GOOG ή της GOOGL, τουλάχιστον όχι αμέσως, πρέπει να αποφασίσετε πόσα (και πώς) θέλετε να επενδύσετε. Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις για να υπολογίσετε την ιδανική αρχική σας επένδυση.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας; Φροντίστε πρώτα τις καθημερινές σας ανάγκες, όπως η πληρωμή λογαριασμών, δόσεις του τυχόν δανείου, άλλες υποχρεώσεις που αφορούν την συντήρηση της οικογένειάς σας κ.α. Εφόσον καλυφθούν οι καθημερινές σας ανάγκες, μπορείτε να σκεφτείτε τις επενδύσεις σε μετοχές. Έτσι λοιπόν, κάντε τους υπολογισμούς σχετικά με τον προϋπολογισμό του κεφαλαίου που έχετε τη δυνατότητα να το προορίσετε για επενδύσεις.

Ποια είναι η τιμή της Google; Τόσο η GOOGL όσο και η GOOG διαπραγματεύονται σε χιλιάδες δολάρια ανά μετοχή, ενώ στις αρχές του Ιανουαρίου 2022 η αξία της ξεπερνούσε μόλις τα 2.700 δολάρια. Ευτυχώς, πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες  πουλάνε σήμερα τις λεγόμενες κλασματικές μετοχές, οι οποίες προσφέρουν ένα κλάσμα της ιδιοκτησίας μιας μεμονωμένης μετοχής. Ωστόσο, δεν το κάνουν όλοι, οπότε βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα, αν σκοπεύετε να επενδύσετε με αυτόν τον τρόπο.

Ποια είναι η επενδυτική σας στρατηγική; Μπορείτε να επενδύσετε πολλά χρήματα με τη μία ή να αποκτήσετε σταδιακά την κυριότητα μέσω μικρών, τακτικών αγορών. Η τελευταία στρατηγική, που ονομάζεται μέσος όρος κόστους, μπορεί να σας βοηθήσει να πληρώνετε λιγότερα ανά μετοχή κατά μέσο όρο με την πάροδο του χρόνου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επιτρέπει στα χρήματά σας να βγουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό. Να θυμάστε: ο συγχρονισμός της αγοράς έχει συχνά μεγαλύτερη σημασία από τον συγχρονισμό της αγοράς.

Τι άλλες επενδύσεις έχετε; Ως επενδυτής, πιθανότατα έχετε δημιουργήσει ή θα δημιουργήσετε αυτό που είναι γνωστό ως χαρτοφυλάκιο. Αυτό σημαίνει ότι η επένδυσή σας στην Google θα συμπληρώνει άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές άλλων εταιρειών ή ίσως ακόμη και ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια. Σκεφτείτε πώς η Google (και ο τύπος της εταιρείας Google) εντάσσεται στο συνολικό επενδυτικό σας τοπίο.

4. Αξιολογήστε τις επιδόσεις της Google

Πριν αγοράσετε μετοχές GOOG ή GOOGL, πρέπει να εξετάσετε τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας για να πάρετε μια ιδέα για τις επιδόσεις, τους κινδύνους, τους ανταγωνιστές και τα μελλοντικά της σχέδια.

Ως δημόσια εισηγμένη εταιρεία, η Google υποβάλλει τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, που ονομάζονται Έντυπο 10-K και Έντυπο 10-Q, αντίστοιχα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Μπορείτε να διαβάσετε αυτά τα έγγραφα στον ιστότοπο της Google για τις σχέσεις με τους επενδυτές ή να κάνετε αναζήτηση στη βάση δεδομένων της SEC .

Για να σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε σε αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε σε αναλύσεις ειδικών, όπως αυτές που είναι διαθέσιμες στο Morningstar και το Forbes ή ακόμη και στην πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών σας.

Αγοράστε μετοχές της Google

5. Τοποθετήστε την παραγγελία σας

Όταν έχετε ανοίξει λογαριασμό και έχετε καταθέσει χρήματα για να επενδύσετε, μπορείτε να αγοράσετε μετοχές εισάγοντας το διακριτικό της εταιρείας (GOOGL ή GOOG) και το ποσό του euro που θέλετε να επενδύσετε ή τον αριθμό των μετοχών που θέλετε να αγοράσετε.

Οι περισσότεροι χρηματιστές επιτρέπουν να δίνετε εντολές αγοράς όταν αγοράζετε ή πουλάτε μετοχές στην τρέχουσα τιμή. Ή μπορείτε να τοποθετήσετε την εντολή ορίου και να ορίσετε τη συγκεκριμένη τιμή για την αγορά και την πώληση μετοχών.

Η Google διαπραγματεύεται στον Nasdaq , πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράζετε και να πουλάτε μετοχές μεταξύ 9:30 π.μ. και 4:00 μ.μ. Ανατολικής ώρας, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η χρηματιστηριακή εταιρεία μπορεί επίσης να προσφέρει εκτεταμένη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια των προ-ωρών ή των μετα-ωρών.

6. Ελέγξτε την απόδοση της επένδυσής σας

Ακόμη και με μια μετοχή όπως η Google, δεν θέλετε να ενεργοποιήσετε τον αυτόματο πιλότο και να μην επανεξετάσετε ποτέ την επένδυσή σας. Θα πρέπει να το ελέγχετε περιοδικά για να βεβαιώνεστε ότι σας βοηθάει να κάνετε ικανοποιητική πρόοδο προς τους στόχους σας.

Για να δείτε πώς συγκρίνονται οι επενδύσεις σας με την υπόλοιπη αγορά, μπορείτε να συγκρίνετε την απόδοση της Google με έναν δείκτη αναφοράς, όπως ο S&P 500 . Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των οικονομικών επιδόσεών της χρησιμοποιώντας τα ίδια έγγραφα με τα οποία κάνατε την προκαταρκτική σας έρευνα.

Πώς να πουλήσετε μετοχές της Google;

Όταν είστε έτοιμοι να πουλήσετε τις μετοχές σας Google, αυτό είναι το ίδιο εύκολο με την αγορά μετοχών. Απλά συνδεθείτε στην πλατφόρμα συναλλαγών του χρηματιστή σας και εισάγετε το ticker και τον αριθμό των μετοχών ή το ποσό του euro που θέλετε να πουλήσετε.

Εάν παρατηρήσετε σημαντική αύξηση της αξίας τους, μπορεί να θέλετε να συναντηθείτε με έναν επαγγελματία φοροτεχνικό πριν πουλήσετε τις μετοχές σας στην Google. Μπορούν να σας βοηθήσουν να καταστρώσετε μια στρατηγική για την ελαχιστοποίηση των φόρων υπεραξίας που μπορεί να προκύψουν.

Πώς να επενδύσετε στην Google με ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη;

Η επένδυση σε οποιαδήποτε μεμονωμένη μετοχή, ακόμη και σε μετοχές της Google, είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. Γι’ αυτό οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συνιστούν μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μετοχές.

Ένας από τους ευκολότερους και φθηνότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιείτε αμοιβαία κεφάλαια δείκτη και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), τα οποία επιδιώκουν να αναπαράγουν την απόδοση των μεγάλων δεικτών της αγοράς, όπως ο S&P 500. Τα κεφάλαια αυτά παρέχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες επενδύσεις με ένα μόνο μερίδιο.

Ευτυχώς, η Google εφευρίσκεται εύκολα σε πολλά αμοιβαία κεφάλαια δείκτη. Κατέχει περίπου το 7% των αμοιβαίων κεφαλαίων Nasdaq 100 και το 4% των αμοιβαίων κεφαλαίων S&P 500.