...

Ethereum τιμη: τι καθορίζει την τιμή ενός κρυπτονομίσματος;

Ethereum τιμη: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μια επενδυτική πλατφόρμα για Ethereum

Το Ethereum είναι το δεύτερο από το πιο ακριβά κρυπτονομίσματα της αγοράς, με βάσει την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, δεύτερο μετά το Bitcoin. Ethereum τιμη καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς για το token, παρόμοια με τον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές των μετοχών.

Σε αντίθεση με τις μετοχές, το Ethereum δεν έχει έσοδα, κέρδη ή επίσημο ισολογισμό, οπότε είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η εσωτερική αξία του νομίσματος Eth. Αν και είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η πραγματική του αξία, το Ethereum εξακολουθεί να έχει εσωτερική αξία. Τα Eth tokens είναι απαραίτητα για τη διενέργεια συναλλαγών στο blockchain του Ethereum, μέσα στο οποίο καταγράφονται όλες τις μεταφορές του νομίσματος.

Αυτό το τελευταίο έτος η τιμή του ETH έχει εκτιμηθεί πολύ ταχύτερα από την τιμή του Bitcoin, παρά το γεγονός ότι το Bitcoin είναι υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του στα 19.800 ευρώ. Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, Ethereum τιμη έχει αυξηθεί πάνω από 1.200%. Τι είναι όμως το Ethereum και τι καθορίζει στην πραγματικότητα την τιμή του Ethereum;

Τι είναι το Ethereum;

Το Ethereum, ένα αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain το οποίο διεκπεραιώνει τις αγοραπωλησίες των ψηφιακού νομίσματος με βάσει τα λεγόμενα smart contracts , με βάσει τα οποία κλειδώνεται η κάθε συναλλαγή, και το περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται από έναν κάτοχο (πωλητή) στον επόμενο (αγοραστή). Έτσι η συμφωνία εκτελείται με βάση του σύστημα blockchain, εσωτερικό μητρώο καταγραφής των συμβάσεων αγοραπωλησίας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Τα έξυπνα συμβόλαια αποτελούν το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ethereum έναντι του Bitcoin. Ενώ το Bitcoin είναι μια εξαιρετική αποθήκη αξίας, δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πολύπλοκων χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο σύστημα blockhain του. Με τις έξυπνες συμβάσεις, μπορείτε να δανείζετε ή να δανείζεστε χρήματα, να ασφαλίζετε ακίνητα και να εμπορεύεστε παράγωγα. Όλες αυτές οι λειτουργίες έχουν ήδη καταστεί διαθέσιμες στο Ethereum και πολλά ακόμη πρωτόκολλα αναπτύσσονται για να επεκτείνουν την περίπτωση χρήσης των έξυπνων συμβάσεων.

Ethereum τιμη: τι καθορίζει την τιμή ενός κρυπτονομίσματος;

Τεχνικά, το Ethereum είναι το δίκτυο blockchain που τροφοδοτεί τα Eth tokens, το native token του Ethereum. Τα Eth και Ethereum χρησιμοποιούνται συνήθως εναλλακτικά. Η αλυσίδα μπλοκ του Ethereum επιτρέπει επίσης τη δημιουργία νέων tokens που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους των token του Ethereum:

  • Τα κουπόνια ERC-20 είναι ο πιο κοινός τύπος κουπονιού Ethereum. Αυτοί οι τύποι tokens είναι ανταλλάξιμα tokens – κάθε νόμισμα είναι πανομοιότυπο και κατέχει την ίδια αξία. Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ERC-20 tokens, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Ethereum Foundation. Νομίσματα όπως το Uniswap (UNI), το Binance Coin (BNB) και το Tether (USDT) είναι μάρκες ERC-20.
  • Τα κουπόνια ERC-721 είναι μη ανταλλάξιμα κουπόνια (non fungible tokens, NFTs). Αυτά τα token κατέχουν όλα τη δική τους ξεχωριστή αξία και έχουν μοναδικές ιδιότητες που συνδέονται με κάθε token. Τα NFTs χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για συλλεκτικά αντικείμενα εντός παιχνιδιού, όπως δέρματα βιντεοπαιχνιδιών ή αποκλειστικά αντικείμενα εντός παιχνιδιού.
  • Οι μάρκες ERC-223 είναι ανταλλάξιμες μάρκες που μοιάζουν πολύ με τις μάρκες ERC-20. Ενώ τα κουπόνια ERC-20 μπορούν να χαθούν σε μια αποτυχημένη συναλλαγή, τα κουπόνια ERC-223 συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι συναλλαγές στο Ethereum, οπότε δεν μπορούν να χαθούν.

Οι διαφορετικοί τύποι tokens στo blockchain του Ethereum επιτρέπουν μια ποικιλία περιπτώσεων χρήσης. Οι έξυπνες συμβάσεις του Ethereum έχουν τη δυνατότητα να συμβολαιοποιήσουν αγοραπωλησίες των οικοπέδων, δάνεια αυτοκινήτων, συναλλαγές που σχετίζονται με άυλα αγαθά και πολλά άλλα ακόμη μας περιμένει να δούμε.

Εισαγωγή στην ιστορία του Ethereum

Ο Vitalik Buterin παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα ενός blockchain με έξυπνες συμβάσεις το 2013. Εκείνη την εποχή, ο Buterin ήταν μόλις 18 ετών, αλλά γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη των επενδυτών του blockchain. Το Ethereum εισήχθη στο ICO (Initial Coin Offering) το 2014 και μέχρι το 2015 η αξία του ανερχόταν στα χρηματιστήρια περίπου στα 2 ευρώ.

 Η τιμη του Ethereum άρχισε για πρώτη φορά να εκτοξεύεται στα ύψη την άνοιξη του 2017. Εκείνη την εποχή, η μέση αξία του ήταν περίπου 10 ευρώ, αλλά μέχρι το καλοκαίρι του 2017 το Eth έφτασε σε τριψήφιο νούμερο. Οι προγραμματιστές δημιουργούσαν καθημερινά μάρκες ERC-20, αν και λίγα από αυτά τα έργα είχαν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Ethereum τιμη κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ξεπερνώντας τα 1.400 ευρώ.

Μόνο πρόσφατα το Ethereum έφτασε σε νέα ύψη όλων των εποχών. Τον Φεβρουάριο του 2021, Ethereum τιμη έφτασε τα €1.770 πριν υποχωρήσει πίσω σε περίπου €1.600.

Η πτωτική αγορά κρυπτονομισμάτων (2018-2020) ξέπλυνε πολλές μάρκες ERC-20 που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς. Πολλά από αυτά τα έργα βιάστηκαν να βγουν στην αγορά και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της bear market, ωστόσο, αναπτύχθηκαν περισσότερα πολλά υποσχόμενα έργα στο Ethereum. Αυτές οι νέες dApps (αποκεντρωμένες εφαρμογές) επικεντρώνονται κυρίως στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi). Αυτό αποσκοπεί στην αντικατάσταση των παραδοσιακών τραπεζικών υπηρεσιών με έξυπνα συμβόλαια στο blockchain. Ο αποκεντρωμένος δανεισμός, η ασφάλιση και οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές αποτελούν παραδείγματα νέων υποσχόμενων εξελίξεων στο blockchain του Ethereum.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μάρκες DeFi σημειώνουν ανοδική τάση σε συνδυασμό με το Ethereum, λόγω της σχέση που έχουν μεταξύ τους.

Πώς καθορίζεται η αξία του Ethereum;

 Η τιμη του Ethereum καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Ακριβώς όπως οι μετοχές, οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν βιβλία εντολών με εντολές αγοράς και πώλησης. Μια αύξηση της ζήτησης στο Etherum θα οδηγήσει την τιμή προς τα πάνω και μια αύξηση της προσφοράς εντολών πώλησης θα οδηγήσει την τιμή προς τα κάτω.

Σε αντίθεση με το Bitcoin, οι μάρκες Eth έχουν μεγαλύτερη εγγενή χρησιμότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Eth tokens απαιτούνται για τη διενέργεια συναλλαγών σε οποιαδήποτε αποκεντρωμένη εφαρμογή που βασίζεται στην αλυσίδα μπλοκ Ethereum. Καθώς πραγματοποιούνται περισσότερες συναλλαγές στο Ethereum, η τιμή των χρεώσεων συναλλαγών αυξάνεται, καθώς οι χρεώσεις συναλλαγών βασίζονται στην προσφορά και τη ζήτηση.

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή στο ΕΤΗ;

Ιστορικά μιλώντας, η τιμη του ΕΤΗ ήταν πιο ευμετάβλητη από εκείνη του Bitcoin. Αν αποφασίσετε να προτιμήσετε να επενδύσετε στο ΕΤΗ, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη, ότι εδώ έχετε να κάνετε με περισσότερα ρίσκα, σε σχέση με το ΒΤC π.χ.

Ορισμένοι επενδυτές ισχυρίζονται ότι η κεφαλαιοποίηση του Ethereum θα ξεπεράσει την αποτίμηση του Bitcoin λόγω του ευρέος φάσματος περιπτώσεων χρήσης στο Ethereum. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το Ethereum μπορεί να φτάσει τα 10.500 ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στην ανοδική πορεία του 2017, το Ethereum έφτασε σε τιμή περίπου 0,1 Bitcoin ανά Eth token. Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε ξανά σε αυτή την αναλογία, το Ethereum θα φτάσει στα 3.850 ευρώ, δεδομένης της τρέχουσας τιμής του Bitcoin.

Ωστόσο, είναι απίθανο το Bitcoin να έχει φτάσει στην κορυφή του για αυτή την αγορά ταύρων. Τα προηγούμενα χρόνια, το Bitcoin έχει αυξήσει περίπου 20 φορές την αξία του σε κάθε ανοδική πορεία. Το Bitcoin θα πρέπει να αυξηθεί 5 φορές σε αυτό το bull run για να φτάσει τα 100.000 ευρώ. Αν αυτό συμβεί και το Ethereum φτάσει την προηγούμενη αναλογία του Bitcoin, το Ethereum θα διαπραγματεύεται προς 10.000 ευρώ ανά μονάδα.

Τι επηρεάζει την τιμή του Ethereum;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς για το Ethereum. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά για τα Eth token είναι αυτή που καθορίζει αποκλειστικά την τιμή του Ethereum. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση του Ethereum περιγράφονται παρακάτω.

  • Το Eth 2.0 staking είναι μια αναβάθμιση του δικτύου του Ethereum που σας επιτρέπει να στοιχηματίσετε Ethereum για τόκους. Το δίκτυο Eth 2.0 βρίσκεται ακόμη σε στάδιο beta, αλλά ήδη έχουν κλειδώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ Eth σε staking, μειώνοντας την προσφορά του token στην αγορά.
  • Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης παίζει μεγάλο ρόλο στην τόνωση της ζήτησης για κρυπτονομίσματα. Ενώ τα περισσότερα κύρια μέσα ενημέρωσης καλύπτουν το Bitcoin, λίγα έχουν ακόμη έχουν ρίξει φως στο θέμα του Ethereum στο κοινό.
  • Η τιμή του Bitcoin επηρεάζει την αγορά κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της. Όταν το Bitcoin βρίσκεται σε άνοδο, είναι πιθανό να είναι και άλλα tokens όπως το Ethereum.
  • Ο υψηλός όγκος συναλλαγών αυξάνει τις προμήθειές συναλλαγών στο blockchain του Ethereum. Αυτές τις προμήθειες παίρνουν συνήθως οι miners του Ethereum, οι οποίοι συχνά πωλούν τα token τους στην αγορά, αυξάνοντας την προσφορά του Eth. Αντίστροφα, ζητούνται περισσότερα Eth token όταν τα τέλη συναλλαγών είναι υψηλότερα, καθώς πρέπει να κατέχετε Ethereum για να πληρώσετε τα τέλη συναλλαγών.
  • Οι μονάδες ERC-20 αυξάνουν τη χρησιμότητα του Ethereum. Οι προγραμματιστές μπορούν να κωδικοποιήσουν έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum για να δημιουργήσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές που συνήθως φιλοξενούν τις δικές του μονάδες ERC. Ανεξάρτητα από αυτό, η παραγωγή των μονάδων Ethereum είναι σημαντική για συναλλαγές στο blockchain του Ethereum, αυξάνοντας περαιτέρω τη ζήτηση για ETH.

Είναι το Ethereum μια καλή επένδυση το 2022;

Στις αρχές του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το Ethereum διαπραγματευόταν περίπου στα 730 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της τρέχουσας τιμής του στην αγορά. Το Ethereum είναι μια ελκυστική επένδυση για κάθε επενδυτή με ανοχή στον κίνδυνο που επιθυμεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του.

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση έχει κερδίσει πρόσφατα την προσοχή των επενδυτών μετά τις διακοπές συναλλαγών από την πρόσφατη αντλία της Gamestop (GME). Επειδή καμία μοναδική οντότητα δεν μπορεί να ελέγξει τις αποκεντρωμένες πλατφόρμες, δεν μπορούν να διαφθαρούν από θεσμούς. Αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια όπως το Uniswap (UNI) και το 0x (ZRX) έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν τις δυνατότητες της DeFi.

Bitcoin ή Ethereum;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει το Ethereum έναντι του Bitcoin είναι η ικανότητά του να φιλοξενεί έξυπνες συμβάσεις στο blockchain του. Το Bitcoin είναι εξαιρετικό για χρήση ως μέσο αποθήκευσης αξίας, αλλά η περίπτωση χρήσης του στο DeFi είναι περιορισμένη. Επίσης, το Bitcoin έχει λιγότερες δυνατότητες ανάπτυξης από το Ethereum.

Ενώ το Bitcoin έχει ήδη διπλασιαστεί από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του τον Δεκέμβριο του 2017, το Ethereum πρόσφατα μόλις έσπασε νέα ιστορικά ύψη την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν ότι το Ethereum θα κινηθεί παρόμοια με το Bitcoin, αναμένοντας ότι Ethereum τιμη θα διπλασιαστεί από το προηγούμενο υψηλό του στα 1.400 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κίνδυνοι της επένδυσης στο Ethereum

Όπως κάθε επένδυση, έτσι και η επένδυση σε κρυπτονομίσματα, προϋποθέτει ένα ρίσκο. Τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τις παραδοσιακές επενδύσεις, αλλά προσφέρουν ευκαιρίες για πολύ υψηλά κέρδη, σε σχέση με τη κλασική επένδυση σε μετοχές και νομίσματα.

Κατά γενικό κανόνα, η κεφαλαιοποίηση ενός κρυπτονομίσματος και το επίπεδο κινδύνου συνδέονται αντιστρόφως ανάλογα. Το Ethereum είναι το 2ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάσει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και είναι ιστορικά λιγότερο επικίνδυνο από τα κρυπτονομίσματα με μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Καλύτερα ανταλλακτήρια για το Ethereum

Για να αγοράσετε νομίσματα Ethereum θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν χρηματιστηριακό λογαριασμό κρυπτονομισμάτων. Το Coinbase είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους, καθώς είναι εύκολο στη χρήση και προσφέρει μια εφαρμογή για κινητά. Το Gemini είναι ένα άλλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που προσφέρει μια μεγάλη επιλογή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων προς επένδυση, συμπεριλαμβανομένου του Ethereum.

Καλύτερα ανταλλακτήρια για το Ethereum

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο, αν έχετε ήδη στην κατοχή σας κρυπτονομίσματα. Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια προσφέρουν μια πλατφόρμα για να ανταλλάξετε τα κρυπτονομίσματά σας με Ethereum ή οποιοδήποτε άλλο ERC-20 token.

Πρόβλεψη τιμής Ethereum

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιά θα είναι η πορεία της αξίας του ΕΤΗ, αλλά αν η ιστορία αποτελεί ένδειξη, το Ethereum έχει πολύ περισσότερο χώρο για να αναπτυχθεί. Με τα νέα αποκεντρωμένα οικονομικά προγράμματα που δημιουργούνται στο δίκτυο του Ethereum, υπάρχει μια ισχυρή ζήτηση για την παραγωγή των ΕΤΗ, και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα που μπορεί να εξορυχθεί το ΕΤΗ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι επενδυτές βλέπουν το Ethereum ως το οικονομικό εύρος ζώνης του διαδικτύου.