Αναλυτική ανασκόπηση του πορτοφολιού Ledger Nano X για την Ελλάδα 2024

Ledger Nano X

Το Ledger Nano X είναι ένα εξωτερικό πορτοφόλι, το οποίο επιτρέπει την εσωτερική φύλαξη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, προστατεύοντάς τα παράλληλα από πιθανές επιθέσεις χάκερ.

Πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα


Το Ledger Nano X είναι ένα πορτοφόλι “Cold” ή “Hardware”, που αντιπροσωπεύει πραγματικές φυσικές συσκευές ικανές να υπογράφουν συναλλαγές εκτός σύνδεσης χωρίς ποτέ να αποκαλύπτουν τα ιδιωτικά σας κλειδιά.

Η επιλογή ενός πορτοφολιού υλικού είναι ιδανική για όσους αποφασίζουν να αποθηκεύσουν όλα ή ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων, το οποία προορίζονται για επένδυση, με στόχο να αυξηθεί η αξία τους στο μέλλον,  και όχι για  συναλλαγές.

Live Διαγράμματα Forex

Για έναν έμπορο που ασχολείται με συναλλαγές και κερδοσκοπίες των κρυπτονομισμάτων, η χρήση του εξωτερικού πορτοφολιού δεν είναι η πιο άνετη επιλογή. Αλλά εάν ο στόχος σας είναι να επενδύσετε στην αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τέτοιου είδους πορτοφόλια, θα είναι η πιο ιδανική λύση για την φύλαξη των αγαθών. Ως εκ τούτου, συνιστούμε τα ακόλουθα αξιόπιστα εικονικά πορτοφόλια ή πορτοφόλια λογισμικού:

Επιλογή του τύπου του λογιστικού βιβλίου

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τύποι Ledger στην αγορά, το Ledger Nano X και το Ledger Nano S. Οι λειτουργίες τους είναι παρόμοιες, με τη μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο να έγκειται στη μνήμη της συσκευής.

Το φθηνότερο Ledger είναι το Nano S, το οποίο υποστηρίζει περίπου 3 διαφορετικές εφαρμογές, ενώ το κορυφαίο Nano X υποστηρίζει έως και 100. Οι εφαρμογές αυτές είναι κατάλληλες για διαφορετικές αλυσίδες μπλοκ μέσα στη συσκευή, για παράδειγμα, αν θα ήθελα να βάλω BTC, ETH, DOT, ADA και XLM μέσα στο Nano S, δεν θα μπορούσα να το κάνω, επειδή θα έπρεπε να κατεβάσω 5 διαφορετικές εφαρμογές μέσα στο Ledger. Αντίθετα, αν ήθελα να εισαγάγω μόνο μάρκες Erc-20, θα έπρεπε μόνο να κατεβάσω την εφαρμογή Ethereum.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης αφορά μόνο και αποκλειστικά τις εφαρμογές και όχι τον αριθμό των κρυπτονομισμάτων στο πορτοφόλι μου. Δεν θα υπάρχει καμία διαφορά αν εισάγω 1 ή 100 BTC μέσα στο Nano X ή το S Ledger.

Κύρια οθόνη

Στην κύρια οθόνη του Ledger Live, μπορούμε να αναγνωρίσουμε αμέσως τον καινοτόμο και μινιμαλιστικό σχεδιασμό της εφαρμογής, ο οποίος είναι πολύ καθαρός και λειτουργικός. Από εδώ, θα είναι δυνατή η μετάβαση στις διάφορες λειτουργίες της εφαρμογής, τις οποίες παραθέτουμε συνοπτικά:

 • ₿  Χαρτοφυλάκιο (Αρχική σελίδα): μπορούμε να δούμε τα υπόλοιπα στη συσκευή μας, τις εφαρμογές που υποστηρίζονται και επίσης ένα ιστορικό συναλλαγών. Από εδώ, είναι επίσης δυνατή η ενημέρωση της συσκευής μας, η οποία είναι απαραίτητη για την εγγύηση της ασφάλειάς της.
 • ₿  Λογαριασμοί: Σε αυτό το παράθυρο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό, να δούμε τις αποδόσεις που είχαν τα νομίσματά μας από την ημέρα που κατατέθηκαν στο λογαριασμό μας μέχρι σήμερα ή να δούμε τις διάφορες συναλλαγές που έγιναν για κάθε νόμισμα.
 • ₿  Αποστολή: Λειτουργία που μας επιτρέπει να στέλνουμε κρυπτονομίσματα.
 • ₿  Λήψη: Λειτουργία που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε κρυπτονομίσματα.
 • ₿  Αγορά/Πώληση: δυνατότητα αγοράς κρυπτονομισμάτων με FIAT Money μέσω του συνεργάτη τους Coinify και πώλησης μέσω της ενσωματωμένης εφαρμογής ανταλλαγής.
 • ₿  Ανταλλαγή: δυνατότητα ανταλλαγής των νομισμάτων μας μέσω της ενσωματωμένης εφαρμογής ανταλλαγής.
 • ₿  Δανεισμός: δυνατότητα δανεισμού ορισμένων κρυπτονομισμάτων μας μέσω της πλατφόρμας DeFi Compound.
 • ₿  Διαχείριση: εδώ μπορούμε να δούμε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες και μη εγκατεστημένες στη συσκευή μας, καθώς και τη διαθέσιμη χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου της.

Λογαριασμοί: διαχειριστείτε τους λογαριασμούς σας

Σε αυτό το παράθυρο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό της συσκευής μας και επομένως να μπορούμε να διαχειριζόμαστε κάθε νόμισμα διαφορετικά.

Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να προσθέσουμε έναν λογαριασμό εκτός από αυτούς που έχουμε ήδη καταχωρήσει.

Ένας λογαριασμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη διεύθυνση στην οποία θέλουμε να καταθέσουμε τα κρυπτονομίσματά μας.

Το Ledger Live μας επιτρέπει να ανοίγουμε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς ακόμη και για το ίδιο νόμισμα, ώστε να μπορούμε να χωρίσουμε τα νομίσματα μέσα σε αυτό κατά το δοκούν. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε πολλές εφαρμογές.

Αποστολή και λήψη: αποστολή ή λήψη κερμάτων

Μέσω των λειτουργιών Αποστολή και Λήψη μπορούμε αντίστοιχα να στέλνουμε ή να λαμβάνουμε κρυπτονομίσματα από ή προς αυτή τη συσκευή.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, ας δούμε τα βασικά βήματα:

Για να στείλετε:

 • 🚀 Κάντε κλικ στο κουμπί “Αποστολή”.
 • 🚀 Επιλέξτε τον τύπο token
 • 🚀 Αντιγράψτε τη διεύθυνση στην οποία επιθυμείτε να μεταφέρετε τα νομίσματα (να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να επιλέξετε το σωστό δίκτυο και να στείλετε τα νομίσματα σε μια συμβατή διεύθυνση, αλλιώς μπορεί να χάσετε τα νομίσματά σας).
 • 🚀 Επιλέξτε το ποσό  που θέλετε να στείλετε
 • 🚀 Επιβεβαιώστε με τη συσκευή (κάντε διπλό κλικ στην επιβεβαίωση που εμφανίζεται στη συσκευή υλικού).

Για να λάβετε:

 • 🔻 Κάντε κλικ στο κουμπί “Receive” (Λήψη)
 • 🔻 Επιλέξτε τύπο token
 • 🔻 Επιβεβαιώστε με τη συσκευή (κάντε διπλό κλικ στην επιβεβαίωση που εμφανίζεται στη συσκευή υλικού).
 • 🔻 Αντιγραφή της διεύθυνσης που παρέχεται από το Ledger

Swap: ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων

Μέσω της λειτουργίας Swap του Ledger Live, θα είναι δυνατή η αλληλεπίδραση μέσω της επέκτασης της εφαρμογής “Exchange” για τη σύνδεση με το Changelly, το οποίο θα μας επιτρέπει να ανταλλάσσουμε τα νομίσματά μας, καταβάλλοντας το κόστος συναλλαγής (τέλη δικτύου + τέλη ανταλλαγής 0,25%).

Την μοναδική διαφορά που παρατηρώ σε σχέση με άλλους τύπους swaps είναι η δυνατότητα επιλογής αν θέλουμε ανταλλαγή με “Κυμαινόμενο επιτόκιο” ή “Σταθερό επιτόκιο”:

 • 💶 Κυμαινόμενη ισοτιμία: η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων μεταβάλλεται ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο.
 • 💶 Σταθερή ισοτιμία: η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων παραμένει σταθερή για 30 δευτερόλεπτα, μετά από τα οποία πρέπει να ενημερωθεί.

Ledger Nano X

Δανεισμός: νοικιάστε το νόμισμά σας

Για να δανειστείτε τα νομίσματα, απλά κάντε κλικ στο κουμπί “Δανεισμός” (κόκκινο ορθογώνιο) στην εφαρμογή και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Δανεισμός” δίπλα σε κάθε ένα από τα Stablecoins που αναφέρονται παραπάνω. Τώρα πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της εφαρμογής και τελικά να επιβεβαιώσουμε τη συναλλαγή.

Ωστόσο, για να ανοίξουμε ένα δάνειο, θα πρέπει να μεταβούμε στην υποενότητα “Open Loans” και να εισάγουμε τα διαθέσιμα νομίσματα για την υπηρεσία, δηλαδή DAI / USDC / USDT, για να δανειστούμε σε αναλογία 1,5: 1. μέσω της σύνδεσης. Αυτό το δάνειο θα έχει προφανώς τόκους που θα καταβάλλονται ετησίως και τη δυνατότητα πρόωρης λήξης.

Για να εκτελέσουμε αυτή τη δεύτερη λειτουργία κλεισίματος του χρέους, πρέπει πρώτα να μεταβούμε στην υποενότητα “Κλειστά δάνεια” και, μόλις φτάσουμε εκεί, να καταθέσουμε το ποσό του υπολοίπου του δανείου συν τους τόκους που απαιτούνται από την πλατφόρμα. . Σε αντάλλαγμα, η εγγύηση θα επιστραφεί.

Ρυθμίσεις

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις εντός του Ledger, κάνουμε κλικ στο κλασικό εικονίδιο με το γρανάζι στο επάνω δεξί μέρος της εφαρμογής.

Μόλις μπούμε μέσα, έχουμε διάφορες επιλογές:

 • 💶 Γενικά: δυνατότητα προσαρμογής του σπιτιού σας
 • 💶 Λογαριασμοί: από εδώ μπορείτε να εξάγετε το λογαριασμό σας, να αποθηκεύσετε το ιστορικό των κινήσεων που εκτελέσατε, να αλλάξετε τον αριθμό των επιβεβαιώσεων που χρειάζεται το Ledger για να εκτελέσει μια ενέργεια.
 • 💶 Έκδοση: μπορείτε να δείτε την έκδοση του Ledger μας και τους αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις.
 • 💶 Βοήθεια: σε αυτό το παράθυρο μπορείτε να έχετε όλες τις προδιαγραφές και τις πληροφορίες που λαμβάνετε από την εφαρμογή, καθώς και έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα υποστήριξης του Ledger.
 • 💶 Πειραματικά χαρακτηριστικά: δυνατότητα ενεργοποίησης καινοτόμων, και όχι ακόμη 100% δοκιμασμένων, χαρακτηριστικών του Ledger μας. Αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα σύνδεσης ενός πλήρους κόμβου Bitcoin, τη δυνατότητα μετάφρασης των σεναρίων της εφαρμογής στη δική σας γλώσσα και πολλά άλλα.

Συμπεράσματα και κριτικές για το Ledger Wallet

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Ledger Live είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές από άτομα που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα και, πράγματι, η λειτουργία της εφαρμογής είναι άψογη.

Οι λειτουργίες είναι πολύ διαισθητικές για τον χρήστη και σίγουρα η σχέση τιμής/ποιότητας αυτού του πορτοφολιού υλικού είναι ασυναγώνιστη. Ο μόνος περιορισμός της συσκευής με το χαμηλότερο κόστος (Ledger NANO S), σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, είναι η λιγοστή μνήμη που θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε το πολύ 3/4 διαφορετικά κρυπτονομίσματα στο εσωτερικό της.

Ledger Nano X

Ωστόσο, ξοδεύοντας λίγα ευρώ παραπάνω, μπορείτε να αναβαθμίσετε στην έκδοση NANO X, η οποία διαθέτει πολύ μεγαλύτερη μνήμη.

Το Ledger είναι επίσης μια πολύ βολική συσκευή όσον αφορά το μέγεθος της τσέπης. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα ή ανάγκη να επικοινωνήσουμε με την υποστήριξη. Αυτό το εξωτερικό πορτοφόλι είναι σίγουρα για εσάς αν θέλετε να προστατεύσετε τα ψηφιακά σας περιουσιακά στοιχεία χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία.