...

Δημοφιλή κρυπτονομίσματα το 2024

Τα καλυτερα κρυπτονομίσματα: οι πιο κερδοφόρες επιλογές

Δημοφιλείς επενδυτικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Σε αντίθεση με τους περισσότερους οδηγούς με το θέμα “τα καλυτερα κρυπτονομίσματα για επένδυση” που κυκλοφορούν παντού αυτές τις μέρες, εμείς αφιερώσαμε λίγο χρόνο και προσπάθεια για να εξερευνήσουμε τις τελευταίες τάσεις της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να καθορίσουμε ποιες από αυτές έχουν τις προοπτικές να παραμείνουν τόσο ως βραχυπρόθεσμες όσο και ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Αν είστε ανήκετε σε επενδυτές της crypto αγοράς, τότε είναι λογικό να ανησυχείτε σχετικά με το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, ιδίως υπό το φως του λεγόμενου χειμώνα κρυπτονομίσματος, που έχει συμβεί μερικά χρόνια πριν. Ποιο κρυπτονόμισμα είναι πιο ασφαλές για επενδύσεις; Ποια είναι τα 10 κορυφαία κρυπτονόμισμα αυτή τη στιγμή; Ποιο κρυπτονόμισμα έχει τις περισσότερες προοπτικές για το 2024 και μετά; Και με πάνω από 12.000 κρυπτονομίσματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, η ικανότητα εύρεσης νέων κρυπτονομισμάτων καθώς και η γνώση της καλύτερης στιγμής για την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι άκρως σημαντικές, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη, ότι η αγορά είναι ανοιχτή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο.

Αν και δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε όλα τα χαρτιά μας στην αρχή αυτού του άρθρου, θα πούμε ότι είμαστε bullish στις αλυσίδες Ethereum Virtual Machine (EVM) και στα πολλά συναφή νομίσματα (περισσότερα παρακάτω).

Γιατί πρέπει να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα;

Apple, Google, Tesla, Samsung, Facebook, PayPal, Deutsche Bank – αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πιο μεγάλους παίκτες που έχουν κάνει τα κρυπτονομίσματα μέρος των μακροπρόθεσμων στρατηγικών τους σχεδίων πρόσφατα. Το κρυπτονόμισμα έχει μετατραπεί από ένα εξειδικευμένο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο σε κάτι που γνωρίζει ευρεία υιοθέτηση για διάφορους λόγους σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας.

Τα καλυτερα κρυπτονομίσματα: σε ποιά να επενδύσεις;

Δεν είναι πλέον αποκλειστικός τομέας των fintech disruptors και των day traders, τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το εμπόριο τους έχουν γίνει mainstream. Και με τους mainstream traders και τις επίσημες αρχές να έχουν όλο και περισσότερο στο μάτι τους τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν αποδείξει ότι είναι τόσο δημοφιλή όσο και επιτυχημένα στις επενδύσεις.

Μερικά πλεονεκτήματα του crypto εμπορίου

Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και γιατί να επενδύσετε σε αυτά; Ας ξεκινήσουμε με λίγη διαφήμιση. Αν επενδύατε 1.000 δολάρια σε bitcoin το 2010, σήμερα θα άξιζε περίπου 287,5 εκατομμύρια δολάρια. Παρόλο που δεν λέμε ότι το εμπόριο κρυπτονομισμάτων είναι ή θα πρέπει να θεωρηθεί τρόπος εμπλουτισμού, παρουσιάζουμε αυτό σας παράδειγμα, απλώς για να καταδείξουμε τις εξαιρετικές ευκαιρίες κέρδους τις οποίες κρύβει το κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin για τους συναλλασσόμενους.

Πόσο κοστίζει το Bitcoin 2022;

Πόσο κοστίζει το Bitcoin 2022;

Πιο κοντά στην πραγματικότητα, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες για επενδυτές, για τους εξής λόγους: παίζουν τον ίδιο ρόλο όπως το συμβατικό νόμισμα- αποτελούν χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο χαρτοφυλακίου- και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άμεση μέθοδος πληρωμής. Σε αντίθεση με τον χρυσό, ο οποίος έχει παρόμοια οφέλη, το κρυπτονόμισμα είναι ευκολότερο στην αποθήκευση, ευκολότερο στη μεταφορά και στη διαπραγμάτευση.

Και τώρα ας μπούμε στην ουσία του θέματος….

Δημοφιλή κρυπτονομίσματα το 2024

Αλυσίδες εικονικής μηχανής Ethereum (EVM)

Αν και δεν έχουμε το χώρο σε αυτό το άρθρο για να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες των Ethereum Virtual Machines (είναι καλύτερο να ανατρέξετε στην περιγραφή των EVMs από την ίδια την Ethereum), οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά αινιγματικές ακόμη και για τους ειδικούς, μερικά λόγια ως επεξήγηση είναι απαραίτητα. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η διαλειτουργικότητα.

Το Ethereum ήταν το πρώτο σύστημα block chain με έξυπνες συμβάσεις, αλλά άλλες αλυσίδες έχουν εξελιχθεί και προσφέρουν έξυπνες συμβάσεις που χρησιμοποιούν το EVM ως τυπική μηχανή έξυπνων συμβάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλυσίδες μπλοκ επιπέδου 1 είναι διαλειτουργικές. Αντί να αναπτύσσουν εντελώς νέους τρόπους δημιουργίας έξυπνων συμβολαίων, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι για συγκεκριμένες αλυσίδες και, ως εκ τούτου, περιορισμένοι, οι συμβατές με την EVM αλυσίδες μπλοκ εξασφαλίζουν ότι τα έξυπνα συμβόλαια που δημιουργούνται π.χ. στην Polygon αναγνωρίζονται από τους κόμβους του Ethereum, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να αντιγράφουν τις dApps ή τα tokens τους σε διαφορετικές αλυσίδες.

Ένα token σε μια αλυσίδα συμβατή με EVM, λοιπόν, γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον ως επενδυτική επιλογή, δεδομένης της αυξημένης συμβατότητας και διαλειτουργικότητας. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα καλυτερα κρυπτονομίσματα συμβατά με EVM (για μια λίστα δικτύων EVM, επισκεφθείτε το ChainList).

Binance Coin (BNB)

Με 76 δισεκατομμύρια δολάρια σε 24ωρο όγκο συναλλαγών, 600+ κρυπτονομίσματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, 90 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και μερικά από τα χαμηλότερα τέλη συναλλαγών, το Binance είναι το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Αρχικά ένα ERC-20 token στην αλυσίδα μπλοκ Ethereum, το BNB της Binance εκδίδεται στην αλυσίδα μπλοκ της Binance και χρησιμοποιείται για πληρωμές τελών συναλλαγών (στην αλυσίδα Binance), ψυχαγωγικές και διαδικτυακές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ακόμη και κρατήσεις ταξιδιών.

Αν είστε οπαδός του ποδοσφαιριστή, Κριστιάνο Ρονάλντο, και της διασημότητας του TikTok, Khaby Lame, τότε ίσως σας ενδιαφέρει τι έχει να επιφυλάξει η Binance με το BNB Coin και τα NFTs της. Με το ταλέντο του Lame να κάνει τα πολύπλοκα πράγματα εύκολα κατανοητά, η Binance ποντάρει στη δυνατότητα του influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προσελκύσει τους αρχάριους στην κρυπτογράφηση (και στην Binance).

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Binance θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις συνεργασίες της, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση.

Polygon (MATIC)

Για όσους ενδιαφέρονται για την κλιμάκωση εφαρμογών Ethereum/Web3, το Polygon παρουσιάζει εντυπωσιακά νούμερα. Σύμφωνα με τον ιστότοπό, το Polygon έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 1,3 δισεκατομμύρια συναλλαγές, 130 εκατομμύρια πορτοφόλια και λίγο κάτω από 3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Το εγγενές του token, MATIC, είναι ένα ERC-20 token και χρησιμοποιείται στο οικοσύστημα Polygon για τον διακανονισμό πληρωμών καθώς και για τη διακυβέρνηση.

Είναι επίσης ένα sidechain συμβατό με το EVM με μακροπρόθεσμο όραμα να γίνει το “διαδίκτυο των blockchains” του Ethereum καθώς και ένας συσσωρευτής Layer-2, ο οποίος θα του επιτρέψει να αξιοποιήσει την ασφάλεια του Ethereum, παρέχοντας παράλληλα πιο γρήγορες ταχύτητες και χαμηλότερο κόστος για τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν ανεξάρτητες αλλά διαλειτουργικά blockchain.

Παρά την απότομη πτώση της αξάις από το φθινόπωρο του 2021 και τη σημαντική αύξηση των tokens σε κυκλοφορία, η αξία του MATIC παραμένει υψηλή, εν μέρει χάρη στη συγχώνευση του Ethereum, και οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του. Και με 19.000 dApps να τρέχουν στο δίκτυο και λύσεις κλιμάκωσης του Ethereum (Moonbeam, σε κοιτάμε), το MATIC είναι ένα από τα προϊόντα που πρέπει να κρατήσετε στη λίστα παρακολούθησης.

Fantom (FTM)

Το Fantom είναι μια γρήγορη, υψηλής απόδοσης πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων ανοιχτού κώδικα για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και dApps (ή αποκεντρωμένες εφαρμογές). Σύμφωνα με τον ιστότοπό, υπάρχουν 200+ dApps που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Fantom και κυμαίνονται από DEXes, γέφυρες cross-chain, δανεισμό και δανειοδότηση και βελτιστοποιητές αποδόσεων έως πλατφόρμες, εργαλεία και πορτοφόλια NFT.

Το Fantom εφαρμόζει ένα κατευθυνόμενο ακυκλικό γράφημα ή DAG, το οποίο μοιάζει περισσότερο με γράφημα παρά με αλυσίδα και θεωρείται από πολλούς ως πιθανό υποκατάστατο των blockchains λόγω της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας κατά την επεξεργασία online συναλλαγών ή κατά τον χειρισμό της αποθήκευσης δεδομένων. Λόγω ενός ειδικού μηχανισμού συναίνεσης με απόδειξη συμμετοχής που ονομάζεται Lachesis, το Fantom μπορεί επί του παρόντος να χειριστεί περίπου 4.500 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS), ενώ τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους υποδηλώνουν έως και 10.000 TPS (!).

Και με τον αριθμό των ημερήσιων συναλλαγών ανά ημέρα στο Fantom να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον αριθμό των συναλλαγών που παρατηρούνται στο Ethereum, υπάρχουν περισσότεροι από μερικούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι για το FTM.

Avalanche (AVAX)

Εάν ενδιαφέρεστε για την ταχύτερη πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων στη βιομηχανία blockchain, τότε αξίζει να επισκεφθείτε το Avax

δεν χρειάζεται να κοιτάξετε περισσότερο από την Avalanche. Εκτός από το Cardano και το Solana, το Avalanche θεωρείται ένας από τους μεγάλους αντιπάλους του Ethereum, αν και οι δύο πρώτοι έχουν χάσει αρκετό έδαφος από αυτή την άποψη.

Διαφημίζοντας 6.500 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, το Avalanche χρησιμοποιεί τρεις ξεχωριστές αλυσίδες μπλοκ, την αλυσίδα ανταλλαγής (X-Chain), την αλυσίδα συμβολαίων (C-Chain) και την αλυσίδα πλατφόρμας (P-Chain), με την καθεμία να έχει το δικό της συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει στο οικοσύστημα του Avalanche. Και όπως ίσως μαντέψατε, η AVAX επιχειρεί να λύσει το τρίλημμα της αλυσίδας μπλοκ (γρήγορη, ασφαλής, κλιμακούμενη). Οι χρήστες μπορεί επίσης να ενδιαφερθούν για την επέκταση του προγράμματος περιήγησης “Core” που δεν είναι υποχρεωτική, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το Web3 που τροφοδοτείται από το Avalanche.

Γρήγορη, χαμηλού κόστους, φιλική προς το περιβάλλον και με τα NFTs να κερδίζουν έδαφος στην αγορά της Joepegs, η AVAX έχει σημαντικές δυνατότητες ως πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων για αποκεντρωμένες εφαρμογές, κερδίζοντας μια θέση στη λίστα μας με τα καλυτερα κρυπτονομίσματα στα οποία μπορείτε να επενδύσετε.

Τα καλυτερα κρυπτονομίσματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την επεκτασιμότητα, τη διαλειτουργικότητα και την ψηφιακή διαφήμιση

Καθώς διευρύνουμε τη λίστα μας με τα καλυτερα κρυπτονομίσματα για το 2024, θα απομακρυνθούμε από τη συμβατότητα EVM για να συμπεριλάβουμε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης, από την ιδιωτικότητα και την επεκτασιμότητα έως τη διαλειτουργικότητα και την ψηφιακή διαφήμιση.

Monero (XMR) και ιδιωτικότητα

Ένα αυτοαποκαλούμενο ιδιωτικό, αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα που διατηρεί τα χρήματα ασφαλή από τα αδιάκριτα μάτια, το Monero ιδρύθηκε το 2014. Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο απόδειξης εργασίας (PoW) RandomX, ο οποίος είναι ένας αλγόριθμος ανθεκτικός σε ASIC και φιλικός προς τη CPU, το Monero χρησιμοποιεί πολυάριθμες τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας, όπως το RingCT, οι Stealth Addresses, οι Ring Signatures, οι Transactions over Tor/I2P και το Dandelion++.

Τι το ιδιαίτερο έχει λοιπόν ένα νόμισμα P2P ιδιωτικότητας όπως το Monero; Λοιπόν, καθώς η crypto αγορά υπόκειται όλο και περισσότερο σε ρυθμιστικές πιέσεις σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (MiCA), οι επενδυτές θα αναζητήσουν νομίσματα ιδιωτικότητας όπως το Monero για να διασφαλίσουν την ταυτότητά τους λόγω των πρόσθετων επιπέδων ανωνυμίας κατά τη διενέργεια συναλλαγών στην αλυσίδα μπλοκ.

Ο πρωταρχικός στόχος των ιδρυτών του Monero είναι να καταστήσει δυνατές τις γρήγορες και φθηνές πληρωμές πέρα από την εμβέλεια της λογοκρισίας. Σε αντίθεση με το Bitcoin, για παράδειγμα, το XMR είναι ανταλλάξιμο, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι λεπτομέρειες που εμπλέκονται σε κάθε συναλλαγή, από τον αποστολέα έως τον παραλήπτη, ακόμη και το ποσό, είναι απολύτως εμπιστευτικές (σε αντίθεση με το Zcash).

Τα καλυτερα κρυπτονομίσματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ripple (XRP/ XRP Ledger) και επεκτασιμότητα

Από το 2020, η Ripple Labs βρίσκεται στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία θεωρεί τα token XRP ως μη εγγεγραμμένους τίτλους. Μετά από μια μόνο επιφανειακή ματιά στον ιστότοπό τους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ripple βρίσκεται στη λίστα στόχων της αμερικανικής κυβέρνησης. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία κρυπτογράφησης και blockchain, στοχεύουν στην παροχή ταχύτερων, πιο διαφανών και πιο αποδοτικών λύσεων σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι διαταράκτες έχουν πάντα μια απίστευτη ικανότητα να τραβούν την προσοχή στον εαυτό τους.

Ως δίκτυο ανταλλαγής νομισμάτων και σύστημα διακανονισμού πληρωμών, που μπορεί να διεκπεραιώνει συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ripple σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το δυσκίνητο σύστημα SWIFT που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, με το ανοικτού κώδικα XRP Ledger (XRPL) που προσφέρει χαμηλό κόστος, υψηλές ταχύτητες, επεκτασιμότητα (1.500 tps), ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα και το πρώτο αποκεντρωμένο χρηματιστήριο (DEX).

Εάν και όταν τα μαύρα σύννεφα της SEC απομακρυνθούν, το XRP θα μπορούσε να είναι έτοιμο για ένα ξέσπασμα, ειδικά εάν το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της Ripple για τα CBDCs οδηγήσει στο να γίνει ένας αποτελεσματικός οίκος διεκπεραίωσης των συναλλαγών για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Polkadot (DOT) και διαλειτουργικότητα

Η διαλειτουργικότητα του blockchain, αποτελεί συχνά πηγή απογοήτευσης για τους προγραμματιστές, ιδίως καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εφαρμογών που βασίζονται σε DeFi και NFT (δηλαδή πολλαπλά πρωτόκολλα και αλυσίδες), και σε αυτό το σημείο η Polkadot στοχεύει να αφήσει το στίγμα της.

Μια πλατφόρμα blockchain και ένα κρυπτονόμισμα που επιτρέπει τον κατανεμημένο υπολογισμό με τη χρήση της συναίνεσης proof-of-stake, το Polkadot θέλει να γίνει συνώνυμο της διαλειτουργικότητας με μέλλον, με το ίδιο το token να εξυπηρετεί τρεις πρωταρχικούς σκοπούς: τη διακυβέρνηση, το στοίχημα και το δέσιμο. Όπως δηλώνει η ομάδα του στον ιστότοπό της, “το Polkadot είναι κατασκευασμένο για να συνδέει ιδιωτικές και δημόσιες αλυσίδες, δημόσια και δίκτυα χωρίς άδεια, και τεχνολογίες μέλλοντος που δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί”.