Τεχνική ανάλυση GBP-JPY για την Ελλάδα το 2022

GBP-JPY

Ο καλύτερος χρηματιστής για συναλλαγές GBP-JPY

GBP/JPY είναι ένας συντομογραφημένος όρος που χρησιμοποιείται για τον ορισμό της βρετανική λίρας και του ιαπωνικό γεν. Η μεγάλη βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γεν αποκαλούνται συχνά “Guppy”. Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, τι ακριβώς σημαίνει η συναλλαγματική ισοτιμία GBP/JPY; Η συναλλαγματική ισοτιμία ανπεικονίζει πόσα ιαπωνικά γεν (το νόμισμα αναφοράς) χρειάζονται για να αγοράσετε μία λίρα στερλίνα (το νόμισμα βάσης). Για παράδειγμα, αν το ζεύγος διαπραγματεύεται στο 145,77, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 145,77 ευρώ για να αγοράσετε 1 λίρα.

Δημοφιλείς επενδυτικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Ανάλυση του “GBP/JPY”

Η λίρα στερλίνα (σύμβολο: £, κωδικός ISO: GBP), κοινώς γνωστή ως λίρα και λιγότερο συχνά αναφερόμενη ως στερλίνα, είναι το επίσημο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε διάφορες εποχές η λίρα στερλίνα ήταν το νόμισμα εμπορευμάτων ή χαρτονομίσματα που υποστηρίζονταν από ασήμι ή χρυσό, αλλά σήμερα έχει αποκτήσει την ψηφιακή μορφή, με τα χαρτονομίσματα να χρησιμοποιούνται στο ελάχιστο.

Τεχνική ανάλυση GBP-JPY

Η στερλίνα είναι η παλαιότερη νομισματική μονάδα που χρησιμοποιείται στον κόσμο, η οποία εξακολουθεί να ευρύτερα διαδομένη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ιαπωνικό γεν χαρακτηρίζεται ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ορισμένοι επενδυτές επωφελήθηκαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας για να δανειστούν σημαντικά σε γεν και να επενδύσουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ιαπωνίας έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, γεγονός που υποδηλώνει την υποχώρηση των πράξεων carry-trade, καθώς το γεν αυξάνεται σε αξία. Η βρετανική λίρα (GBP) έναντι του ιαπωνικού γεν (JPY) είναι ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο ζεύγος.

Το JPY χρησιμοποιείται συνήθως ως νόμισμα για τη χρηματοδότηση του εμπορίου, επειδή είναι ιστορικά ένα νόμισμα χαμηλής απόδοσης. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, το ζεύγος GBPJPY μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατάστατο της παγκόσμιας οικονομικής υγείας. Ως αποτέλεσμα, η GBPJPY είναι ικανή να αναπτύσσει ισχυρές τάσεις που υπερβαίνουν χιλιάδες pips.

Συσχετίσεις νομισμάτων

Η συσχέτιση είναι απλώς μια αμοιβαία σχέση ή σύνδεση μεταξύ δύο ή περισσότερων πραγμάτων. Θετική συσχέτιση – μια θετική σχέση εμφανίζεται μόνο όταν τα ζεύγη κινούνται παράλληλα το ένα με το άλλο. Τα ζεύγη νομισμάτων που χρησιμοποιούνται στον κόσμο του forex είναι τα GBP/USD, GBP/SGD και EUR/JPY. έχουν θετική συσχέτιση. Αρνητική συσχέτιση. Αντίθετα, αρνητική συσχέτιση προκύπτει όταν τα ζεύγη νομισμάτων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, USD/HUF, EUR/GBP και USD/CADJPY: αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει συχνά θετική συσχέτιση μεταξύ του ιαπωνικού χρήματος και του χρυσού: και οι δύο ιδιότητες έχουν συσχέτιση μικρότερη του μηδενός με το USD και αμφότερες θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Ωστόσο, η σχέση αυτή δεν είναι μια σύνδεση χωρίς σφάλματα, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρυσός δεν είναι μόνο κάτι που μπορεί να λάβει χώρα εκτός από το δολάριο των ΗΠΑ, αλλά και το τρέχον νομισματικό σύστημα που βασίζεται στο πλασματικό χρήμα που χρησιμοποιείται στις χώρες. ως αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο το ιαπωνικό χρήμα όσο και το δολάριο έχουν υποτιμηθεί άσχημα (ή κερδίσει) στο έδαφος σε σχέση με το χρυσό. Οικονομικά γεγονότα: η κίνηση της βρετανικής λίρας στερλίνας και τα οικονομικά του ιαπωνικού γεν καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στα βασικά οικονομικά γεγονότα περιλαμβάνονται το ΑΕΠ, η μεταβολή της απασχόλησης, η βιομηχανική παραγωγή και ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Δεδομένα καλύτερα από τις προβλέψεις αυξάνουν τη ζήτηση για το αντίστοιχο νόμισμα και επηρεάζουν την αξία είτε της GBP/JPY είτε του JPY, προκαλώντας διακυμάνσεις στην ισοτιμία GBP/JPY.

Κύριες οικονομικές εξελίξεις

Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι ο κύριος δείκτης οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Μεταβολή της απασχόλησης – η στερλίνα είναι επίσης ευαίσθητη στις μεταβολές της απασχόλησης, καθώς μια ύφεση στην αγορά εργασίας προκαλεί πτώση του πληθωρισμού. Δείκτης τιμών καταναλωτή – με έναν από τους στόχους της PB να είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, παρακολουθεί τους δείκτες πληθωρισμού όπως ο ΔΤΚ.

Τεχνική ανάλυση GBP-JPY

 

Εάν ο ετήσιος ΔΤΚ αποκλίνει από τον κεντρικό δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής – μετρά τη μεταβολή της συνολικής αξίας της παραγωγής, προσαρμοσμένης με τον πληθωρισμό, που παράγεται από τους κατασκευαστές, τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Πολιτικές εξελίξεις. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική πτυχή.

Η αστάθεια, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit, μπορεί να αλλάξει εντελώς τη συναλλαγματική ισοτιμία. Επομένως, να είστε ενήμεροι για τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις.

Βασικοί δείκτες τιμών και εξελίξεις

  1. Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε για την πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 6,9% τον Σεπτέμβριο του 2022. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος οργανισμός αποκάλυψαν βαθύτερες ανησυχίες για την αύξηση του κόστους ζωής και την επικείμενη οικονομική ύφεση. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα αυτά τα γεγονότα άσκησαν καθοδική πίεση στη GBP/JPY.
  2. Η αυξανόμενη απόκλιση στη νομισματική πολιτική από την πλευρά της BoJ έχει παρατείνει οποιαδήποτε αλλαγή στη δράση των τιμών  του γεν. Η BoJ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κανένα περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων και παραμένει σταθερή στην εξαιρετικά ασύμφορη πολιτική της. Μια κατάσταση που φαίνεται να παρέχει την ισχυρή στήριξη στη διασταύρωση GBP/JPY. Η χρήση του JPY ως ασφαλούς καταφυγίου θα μπορούσε να αντισταθμίσει οποιαδήποτε πτώση του ζεύγους που προκαλείται από τη στερλίνα, ακόμη και ενόψει της επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης.

Τι καθορίζει την ισοτιμία GBP/JPY;

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εκτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας GBP/JPY, όπως:

Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας: Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ελέγχουν την προσφορά χρήματος στην αγορά προκειμένου να διατηρήσουν την οικονομία σε καλό δρόμο.

Μια χαλαρή πολιτική, γνωστή και ως επεκτατική πολιτική οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας, αποδυναμώνει το εκάστοτε νόμισμα. Αντίθετα, η “γερακίσια” νομισματική πολιτική (πολιτική σύσφιξης) ενισχύει το νόμισμα.

Προδιαγραφές EUR/GBP

  • Το EUR/GBP διαπραγματεύεται σε ποσά σε δολάρια ΗΠΑ.
  • Τυπικό μέγεθος παρτίδας: 100.000 Μέγεθος
  • μίνι μέγεθος παρτίδας: 10 000
  • Ένα pip δεκαδικό 0,0001
  • Αξία Pip: $8.97