...

Times kryptonomismatvn: τι καθορίζει την αξία ενός ψηφιακού νομίσματος;

Times kryptonomismatvn: προσφορά και ζήτηση

Τα κρυπτονομίσματα έχουν αμιγώς ψηφιακή υλοποίηση. Δεν έχουν φυσική μορφή και υπάρχουν μόνο στον κώδικα blockchain. Εξαιτίας αυτού, γεννάνε μερικές φορές υποψίες σχετικά με την πραγματική τους αξία.

Πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα

Επενδυτική πλατφόρμα
Capital

Τι μας αρέσει

Πάνω από 6.100 παγκόσμιες αγορές
Πρότυπα ασφάλειας δεδομένων PCIς
Ρυθμίζεται από τις FCA, ASIC, CySEC, NBRB και FSA
Ξεκινήστε συναλλαγές
Επενδυτική πλατφόρμα
eToro

Τι μας αρέσει

Η δυνατότητα αυτόματης αντιγραφής των ενεργειών άλλων επενδυτών
Bitcoin, Ethereum και 60+ άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης στα χέρια σας
Πραγματοποιήστε συναλλαγές με διάφορα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία
Ξεκινήστε συναλλαγές

Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο, όπως μετοχές, συναλλαγματικές, τίτλοι ιδιοκτησίας κτλ. Η αξία τους καθορίζεται από το ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά -αυτό ονομάζεται ζήτηση- και τη διαθεσιμότητα -αυτή είναι η προσφορά. Η σχέση μεταξύ των δύο καθορίζει την τιμή.

Εάν υπάρχει σημαντική ζήτηση για ένα συγκεκριμένο νόμισμα, αλλά η διαθεσιμοτητα προς το παρόν προσφορά είναι περιορισμένη, τότε η τιμή αυξάνεται. Η ζήτηση στα νομίσματα μερικές φορές αυξάνεται ανεξάρτητα από την πραγματική αξία τους – αυτό ονομάζεται τεχνητή ζήτηση. 

Πως διαμορφώνεται η times kryptonomismatvn;

  • Η τιμή καθορίζεται από τη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
  • Η συνολική διαθεσιμότητα των περισσότερων κρυπτονομισμάτων περιορίζεται στη μέγιστη προσφορά.
  • Τα υπεραγορασμένα νομίσματα έχουν υψηλή ζήτηση και είναι συνήθως ακριβά.
  • Τα υπερπουλημένα νομίσματα βρίσκονται σε υψηλή προσφορά και είναι συνήθως υποτιμημένα.

Προσφορά και ζήτηση κρυπτονομισμάτων

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι μια οικονομική θεωρία που προσδιορίζει τη σχέση μεταξύ της προσφοράς ενός συγκεκριμένου αγαθού ή υπηρεσίας και της ζήτησής του, ας δούμε τι επίδραση έχει αυτό στην τιμή του. Η θεωρία περιγράφει τις διακυμάνσεις της τιμής οποιουδήποτε προϊόντος που μπορεί να ανταλλαγεί σε μια αγορά.

Εάν ένα νόμισμα βρίσκεται σε έλλειψη ή εάν η ζήτηση για αυτό είναι υψηλή η κατάσταση οδηγεί σε αύξηση της τιμής. Όσοι επιθυμούν να το αγοράσουν αναγκάζονται να ανταγωνιστούν προσφέροντας ολοένα και υψηλότερες τιμές. Εναλλακτικά, εάν ένα κρυπτονόμισμα πλεονάζει σε σχέση με τη ζήτηση, οι τιμές πέφτουν.

Times kryptonomismatvn: τι καθορίζει την αξία ενός ψηφιακού νομίσματος;

Γενικά, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης προβλέπει ότι αν η ζήτηση για κάτι αυξάνεται, οι προμηθευτές θα το παράγουν περισσότερο. Οι κατασκευαστές είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν την παραγωγή τους για να πουλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων τους, με σκοπό να επωφεληθούν από τις περισσότερες πωλήσεις. Αλλά στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς η παραγωγή τους είναι περιορισμένη και αρκετά δαπανηρή.

Η μέγιστη προσφορά καθορίζει τη συνολική ποσότητα κάθε συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος που θα υπάρξει ποτέ. Όταν πρόκειται για το Bitcoin, ο αριθμός αυτός είναι 21 εκατομμύρια. Πάνω από 18 εκατομμύρια BTC έχουν ήδη εξορυχθεί και τα υπόλοιπα προστίθενται σιγά-σιγά στη δεξαμενή της συνολικής προσφοράς Bitcoin. Δεν θα μπορούσε όμως κάποιος να αλλάξει το πρωτόκολλο για να απελευθερώσει περισσότερα νομίσματα; Η απλή απάντηση είναι όχι. Σε ένα κατανεμημένο δίκτυο, ένα άτομο που ήθελε να κάνει κατάχρηση του συστήματος με διπλή δαπάνη νομισμάτων απλά δεν θα μπορούσε να το κάνει εκτός αν ήταν πρόθυμο να ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα κέρδιζε.

Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να είναι υπεραγορασμένα ή υπερπουλημένα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση των κρυπτονομισμάτων. Η χρησιμότητα και ο σκοπός αυτού που έχει ζήτηση συχνά υποχωρεί σε σχέση με τις τάσεις, την αναγνώριση από τα μέσα ενημέρωσης και την έγκριση από δημόσια πρόσωπα. Ακόμη και η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να χάσει το εύκολο κέρδος (FOMO) μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στις επενδυτικές επιλογές. Έτσι, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε αν είναι πραγματικά δικαιολογημένο το γεγονός ότι μια μετοχή, ένα αξιόγραφο ή ένα κρυπτονόμισμα γνωρίζει αστρονομική ανάπτυξη, ανεξάρτητα από την εγγενή του αξία;

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν δικαιολογείται θα χαρακτήριζαν ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο ως υπεραγορασμένο. Ένας συνδυασμός των αιτίων, όπως οι παραπάνω, πυροδοτεί το ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Οι έμποροι σπεύδουν να το αγοράσουν και, καθώς η προσφορά του δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τη ζήτηση, η τιμή του παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Εκείνοι που πιστεύουν ότι το περιουσιακό στοιχείο πωλείται πάνω από την πραγματική του αξία, ενδέχεται να θεωρήσουν την υπερτίμηση παράλογη και την επένδυση άστοχη.

Μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η προσφορά είναι υψηλότερη από τη ζήτησή του μπορεί να θεωρηθεί υπερπουλημένο. Ο αριθμός των ατόμων που θέλουν να το πουλήσουν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αγοραστών. Με ελάχιστο ή μηδενικό ενδιαφέρον για το περιουσιακό στοιχείο, η τιμή του πέφτει. Ένας ενθουσιώδης έμπορος, αναγνωρίζοντας τις κρυφές δυνατότητες του περιουσιακού στοιχείου, θα προβεί σε αγορά παρά την επικρατούσα αρνητική ατμόσφαιρα γύρω από αυτό. Εάν το περιουσιακό στοιχείο ήταν πράγματι υπερπουλημένο, η τιμή του θα διορθωθεί και πάλι προς τα πάνω και ο έμπορος θα αποκομίσει κέρδος.

Ευελιξία έναντι ισορροπίας στα κρυπτονομίσματα

Όταν η προσφορά και η ζήτηση είναι ίδιες, φέρνουν ισορροπία στην αγορά. Η ποσότητα των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρεται είναι ίδια με την ποσότητα που ζητείται. Η σταθερότητα της αγοράς εξαλείφει τη μεταβλητότητα, η οποία επιφέρει ισορροπία.

Στην πραγματικότητα, καμία αγορά δεν βρίσκεται ποτέ σε πλήρη ισορροπία. Δεδομένου ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι ακόμη σχετικά νέες, απέχουν ακόμη περισσότερο από την ισορροπία από ό,τι θα μπορούσαν να απέχουν οι μακροχρόνιες αγορές. Ίσως μια μέρα στο μέλλον οι times kryptonomismatvn η αγορά αυτή να γίνει περισσότερα σταθερή. Αλλά προς το παρόν, η υψηλή μεταβλητότητα που επικρατεί στα ανταλλακτήρια, φέρνει και αρκετά οφέλη στους εμπόρους των κρυπτονομισμάτων. Μια αγορά όπου οι τιμές κινούνται γρήγορα φέρνει υψηλότερο κίνδυνο για τους εμπόρους, αλλά και τη δυνατότητα για μεγαλύτερα κέρδη.

Ευελιξία έναντι ισορροπίας στα κρυπτονομίσματα

Το να παρακολουθείτε την αγορά που είναι ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο είναι απαραίτητο όταν θέλετε να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα.

Petros Lorelis
Συγγραφέας και ειδικός: Πέτρος Λορέλης
Επαφές:
Twitter: @Petros_Lorelis
LinkedIn: Πέτρος Λορέλης