...

Αντικειμενική κριτική του μεσίτη Webull για την ελληνική αγορά 2022

Webull

Η εφαρμογή Webull παρέχει υπηρεσίες διαπραγμάτευσης χωρίς προμήθεια σε μετοχές, ETFs και δικαιώματα προαίρεσης, καθώς και συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Η εφαρμογή διαθέτει επίσης διαγράμματα και άλλα εργαλεία, αλλά η περιορισμένη προσφορά έρευνας είναι ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα.

Δημοφιλείς επενδυτικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Επενδυτική πλατφόρμα
Capital

Τι μας αρέσει

Πάνω από 6.100 παγκόσμιες αγορές
Πρότυπα ασφάλειας δεδομένων PCIς
Ρυθμίζεται από τις FCA, ASIC, CySEC, NBRB και FSA
Ξεκινήστε συναλλαγές
Επενδυτική πλατφόρμα
eToro

Τι μας αρέσει

Η δυνατότητα αυτόματης αντιγραφής των ενεργειών άλλων επενδυτών
Bitcoin, Ethereum και 60+ άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης στα χέρια σας
Πραγματοποιήστε συναλλαγές με διάφορα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία
Ξεκινήστε συναλλαγές

Το 2021 προστέθηκαν κλασματικά μερίδια, επιτρέποντας στους επενδυτές να αγοράζουν ορισμένες μετοχές και ETF με μόλις 5 ευρώ. Η προσθήκη περισσότερων τύπων λογαριασμών θα αποτελούσε σημαντική βελτίωση, αλλά η Webull προσφέρει στους επενδυτές που ενδιαφέρονται για κινητές συναλλαγές καλή επιλογή συναλλαγών.

Κορυφαία χαρακτηριστικά που θα αγαπήσετε

Πλούσια σε χαρακτηριστικά εφαρμογή για κινητά

WebullΗ Webull προσφέρει μια ισχυρή εφαρμογή για κινητά με ένα πιο πλούσιο σύνολο χαρακτηριστικών. Η συνολική παρουσίαση της εφαρμογής είναι εντυπωσιακή και θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία χαρτογράφησης για να αναλύσετε τη δράση των συναλλαγών (περισσότερα παρακάτω). Κάθε μετοχή έχει μια ολοκληρωμένη σελίδα που παραπέμπει σε ειδησεογραφικά άρθρα τρίτων και στα δελτία τύπου μιας εταιρείας, ενώ η ενότητα με κριτικές, απεικονίζει τι λένε τα μέλη της Webull για κάθε  μετοχή, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια αίσθηση του κλίματος εκεί.

Η εφαρμογή προσφέρει επίσης υψηλού επιπέδου οικονομικά δεδομένα, θα έχετε πρόσβαση  στο βιβλίο παραγγελιών και στην κατανομή της ροής των παραγγελιών. Ένα κουμπί συναλλαγών βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και με ένα γρήγορο κλικ εμφανίζεται η οθόνη συναλλαγών όπου μπορείτε να εισαγάγετε τις λεπτομέρειες της συναλλαγής και να ξεκινήσετε. Αν διαπραγματεύεστε δικαιώματα προαίρεσης, πατήστε τον σύνδεσμο στο κάτω μέρος της σελίδας, όπου θα βρείτε μία πληθώρα των πληροφοριών με τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης. Κάντε κλικ στη στρατηγική, ορίστε τις ρυθμίσεις για τις συναλλαγές και ξεκινήστε τις επενδύσεις με την πλατφόρμα Webull.

Τέλος, μπορείτε να κάνετε συναλλαγές με τη χρήση της φωνής, εφαρμόζοντας τη λειτουργία, η οποία λειτουργεί πάνω στη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Όλα αυτά μοιάζουν πραγματικά με επιστημονική τεχνολογία, ακόμη και αν θα θέλετε να κάνετε διπλό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τη σωστή παραγγελία.

Πλεονεκτήματα: Πού ξεχωρίζει η Webull;

Δωρεάν διαπραγμάτευση και μηδενικό ελάχιστο όριο λογαριασμού

Το κορυφαίο χαρακτηριστικό της Webull είναι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης μετοχών και ETFs χωρίς προμήθεια. Ομολογουμένως, αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στις μέρες μας, αφού ολόκληρη η βιομηχανία έχει περάσει στις συναλλαγές χωρίς προμήθειες, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να έχει αυτή τη λειτουργίας στις επιλογές σας. Θα έχετε πλήρη διαπραγμάτευση με διευρυμένο ωράριο και τρεις δωρεάν μήνες με τιμές Nasdaq Level 2 όταν εγγραφείτε.

Αλλά η Webull κάνει τον κλάδο ένα καλύτερο, με τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης χωρίς κόστος, η οποία προστέθηκε στις δυνατότητές της στις αρχές του 2020. Και είναι πραγματικά δωρεάν – δεν υπάρχει βασική προμήθεια ούτε τέλος ανά σύμβαση.

Η Webull διευκολύνει επίσης την έναρξη, καθώς δεν υπάρχει ελάχιστο όριο λογαριασμού – κάτι που αποτελεί ομοίως πρότυπο για τον κλάδο στις μέρες μας.

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

Αν ψάχνετε για ένα ακόμη διαφοροποιητικό στοιχείο μεταξύ της Webull και των περισσότερων online traders, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος των συναλλαγών εδώ. Η Webull σας επιτρέπει να εμπορεύεστε κρυπτονομίσματα απευθείας και όχι ως προθεσμιακά συμβόλαια, όπως απαιτούν ορισμένοι από τους κορυφαίους μεσίτες. Δεν θα πληρώσετε τη σταθερή προμήθεια για αυτή την υπηρεσία, αλλά θα πληρώσετε μια προσαύξηση του spread κατά 100 μονάδες βάσης (δηλαδή 1 τοις εκατό της τιμής αγοράς σας) σε κάθε πλευρά μιας συναλλαγής.

Θα μπορείτε να συναλλάσσεστε με κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin, Ethereum, Cardano και Solana με ελάχιστο ποσό 1 ευρώ και θα μπορείτε να το κάνετε όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να λάβετε τιμές για άλλα κρυπτονομίσματα, ακόμη και αν δεν είστε σε θέση να κάνετε συναλλαγές με όλα αυτά. Ο χρηματιστής πρόσθεσε αυτό το χαρακτηριστικό τέλος του 2020, οπότε πρόκειται για έναν σχετικά νέο εισερχόμενο προϊόν στο χώρο. Η διοίκηση της Webull ισχυρίζεται ότι εργάζεται για την προσθήκη περισσότερων κρυπτονομισμάτων προς διαπραγμάτευση.

Εργαλεία χαρτογράφησης

Είτε χρησιμοποιείτε την έκδοση για υπολογιστές, είτε την εφαρμογή για κινητά, η Webull σας παρέχει ένα σύνολο εργαλείων χαρτογράφησης που θα σας βοηθήσουν να αναλύσετε τη δράση των τιμών. Θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο χαρτογράφησης που προτιμάτε (π.χ. κηροπήγια) και θα έχετε επίσης μια λεπτομερή ματιά στη δράση των συναλλαγών της ημέρας (ανάλυση όγκου και τιμές Nasdaq Level 2, αν έχετε την υπηρεσία). Συνολικά, θα έχετε πρόσβαση σε μερικές δεκάδες δείκτες ή τεχνικές μελέτες.

Paper trading

Η Webull προσφέρει έναν λογαριασμό επίδειξης το λεγόμενο paper trading, ο οποίος δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να μάθουν τις συναλλαγές και να εξοικειωθούν στις στρατηγικές επένδυσης. Στην διαδικτυακή πλατφόρμα, για παράδειγμα, η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης με πραγματικά χρήματα μπορεί να έχει σχεδόν την ίδια διάταξη με τον λογαριασμό επίδειξης. Πρόκειται για ένα ωραίο χαρακτηριστικό που μιμείται την πραγματική διαδικασία και σας ξεκινά με 1 εκατομμύριο ευρώ σε εικονικά χρήματα.

Άμεση χρηματοδότηση

Η Webull προσφέρει άμεση χρηματοδότηση σε καταθέσεις έως και 1.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ωραίο χαρακτηριστικό που σας βάζει αμέσως στο παιχνίδι, αν και τα κεφάλαια μπορεί να μην εκκαθαριστούν στην πραγματικότητα μέχρι τέσσερις ή πέντε ημέρες αργότερα. Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, η άμεση χρηματοδότηση δεν θα κάνει τη διαφορά, αλλά πολλοί συναλλασσόμενοι θέλουν τα κεφάλαια να είναι εκεί τώρα και είναι ούτως ή άλλως ένα “nice to have”.

Κλασματικές μετοχές

Η Webull εντάχθηκε στις τάξεις των χρηματιστών που προσφέρουν κλασματικές μετοχές τον Ιούλιο του 2021. Ήταν ένα αξιοσημείωτο και εκπληκτικό έλλειμμα για τον μεσίτη με επίκεντρο την τεχνολογία, οπότε η προσθήκη αποτελεί βελτίωση.

Με ελάχιστο ποσό των 5 ευρώ, οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν κλασματικά μερίδια σε μετοχές και ETF, αλλά φροντίστε να ελέγξετε ότι οι εταιρείες που σας ενδιαφέρουν είναι διαθέσιμες, διότι η Webull αναφέρει ότι ο κατάλογος των διαθέσιμων επενδύσεων μπορεί να αλλάξει.

Ένα πράγμα που εξακολουθεί να λείπει από την προσφορά είναι ότι οι κλασματικές μετοχές είναι διαθέσιμες μόνο για νέες αγορές και όχι για επανεπενδυόμενα μερίσματα.

Μειονεκτήματα: πού θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί η Webull;

Έλλειψη εκπαιδευτικού περιεχομένου

Η έλλειψη εκπαιδευτικού περιεχομένου της Webull αποτελεί σοβαρή παράλειψη για μια πλατφόρμα που απευθύνεται κυρίως σε νέους και άπειρους επενδυτές. Η δυνατότητα δωρεάν διαπραγμάτευσης επιλογών με λίγα κλικ είναι ένα ωραίο χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες αν δεν ξέρετε τι κάνετε. Εάν η Webull πρόκειται να απευθυνθεί σε νέους επενδυτές, οφείλει να τους παρέχει εκπαιδευτικό περιεχόμενο που μπορεί να τους βοηθήσει να περιηγηθούν στον συχνά συγκεχυμένο οικονομικό κόσμο.

Περιορισμένοι τύποι λογαριασμών και τίτλοι που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης

WebullΗ Webull  δίνει πρόσβαση μόνο σε ατομικούς λογαριασμούς, είτε πρόκειται για βασικό φορολογητέο λογαριασμό είτε για παραδοσιακό IRA, Roth IRA ή φορητό IRA. Δεν διαθέτει πολλούς από τους τύπους λογαριασμών που συναντώνται συνήθως σε άλλους μεσίτες: κοινούς λογαριασμούς, λογαριασμούς θεματοφυλακής ή λογαριασμούς αυτοαπασχολούμενων, όπως οι SEP IRAs ή οι solo 401(k). Αυτό το καθιστά καλύτερη επιλογή για μεμονωμένους επενδυτές παρά για μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Στο ίδιο πνεύμα, ο μεσίτης δεν προσφέρει αμοιβαία κεφάλαια, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τη συμφωνία για ορισμένους επενδυτές, αλλά πιθανώς δεν θα βλάψει τους βραχυπρόθεσμους συναλλασσόμενους. Επίσης, δεν προσφέρει ομόλογα, forex ή futures. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να μην έχουν σημασία για ορισμένους επενδυτές, αλλά αξίζει να τους δώσετε προσοχή.

Περιορισμένη δωρεάν έρευνα

Η Webull δεν παρέχει πολλές δωρεάν θεμελιώδεις έρευνες, στις οποίες υπερέχουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές της. Αυτό δεν είναι τελείως απροσδόκητο, δεδομένου του χαμηλού κόστους της εφαρμογής, αλλά δεν σημαίνει ότι στερείστε εντελώς αυτά που παρέχει ο μεσίτης. Θα λάβετε πολλές πληροφορίες που αφορούν τις συναλλαγές,  ορισμένα βασικά οικονομικά στοιχεία και βασικά στατιστικά στοιχεία, καθώς και μετάδοση ειδήσεων για τους συγκεκριμένους δείκτες σας.

Προσοχή!

⚠️ Εμείς δεν δίνουμε συμβουλές χρηματοοικονομικού χαρακτήρα! Απλώς παρουσιάζουμε τις πληροφορίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες! ⚠️

Petros Lorelis
Συγγραφέας και ειδικός: Πέτρος Λορέλης
Επαφές:
Twitter: @Petros_Lorelis
LinkedIn: Πέτρος Λορέλης